Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Liberalizarea pieței farmaciilor poate duce la dispariția unor unități


Liberalizarea pieței farmaceutice prin desființarea criteriului demografic ar putea duce la dispariția unor unități, a declarat vineri președintele Asociației Distribuitorilor și Retailerilor din Romania, Robert Popescu, la „Health Forum”. El a afirmat că într-o piață reglementată de stat desființarea unui singur aspect legat de funcționarea unui segment al lanțului farmaceutic nu poate aduce beneficiile scontate.
Popescu a atenționat că în sectorul farmaceutic concurența este deja foarte ridicată, iar profitul farmaciilor a scăzut în ultima perioadă. Președintele Asociației Distribuitorilor și Retailerilor a spus că legislația majorității statelor europene include criterii de acces pe piața farmaceutică de ordin demografic, geografic sau de proprietate.
Pe de altă parte, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat că piața farmaceutică trebuie liberalizată și că se va regla în funcție de cerere și ofertă. Referindu-se la taxa clawback, reprezentantul APMGR Laurențiu Mihai a spus că deja au fost disponibilizate 200 de persoane din industria medicamentelor generice. „Prin clawback-ul diferențiat s-ar putea vorbi de eliminarea unei discriminări. 200 de persoane din industria medicamentelor generice deja au fost disponibilizate. Cerem o mai mare transparență în modul în care este calculat de către CNAS acest procent. Nu există niciun vânzător de medicamente care să aibă creșteri semnificative”, a spus Laurențiu Mihai.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?