Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

„Drogurile nasc violență!”, atrag atenția copiii Centrului Educațional


Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” găzduiește, astăzi, de la ora 10.00, acțiunea organizată de copiii Centrului Educațional de Zi a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, în cadrul proiectului educațional intitulat „Drogurile nasc violență!”. Parteneri în acest proiect sunt Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Filiala de Cruce Roșie Vrancea și cotidianul Monitorul de Vrancea. 
Acțiunea este parte a ințiativei federației Internaționale a Comunităților Educative, fondată în 1948 sub auspiciile UNESCO, cu ocazia Campaniei Internaționale „19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor”, ce are ca temă „Adicația și abuzul de substanțe”. „Toți trebuie să conștientizăm pericolul pe care îl reprezintă drogurile pentru societate. Trebuie să avem tăria să spunem NU! atunci când ni se oferă spre consum droguri, să fim responsabili față de semenii noștri care au devenit consumatori și să îi ajutăm să revină la o viață normală. Toți trebuie să ne unim eforturile pentru a preveni, combate și reduce criminalitatea legată de droguri. Situația cea mai gravă este aceea că în rândul tinerilor, consumul de băuturi alcoolice a devenit o modă, un fel de a-și petrece timpul liber, un mod de a se relaxa sau distra. Mai mult, unii dintre adolescenți consumă alcool în ideea de a scăpa de timiditate, băutura dându-le o oarecare senzație de curaj. Ajung astfel să lipsească de la orele de curs sau, mai grav, să vină băuți la școală, să facă scandal în timpul orelor sau pe coridor, culminând totul cu o exmatriculare. Un pericol evident este și consumul de substante noi cu efect psihoactiv (denumite generic etnobotanice), care pot duce la grave efecte asupra dezvoltării normale fizice și psihice”, spun inițiatorii acțiunii de astăzi.
   
   Folosirea drogurior este o alegere greșită!

    Proiectul copiilor Centrului Educațional al DGASPC Vrancea constă în organizarea de activități de promovare a unui stil de viață sănătos prin întâlniri și discuții cu tinerii, distribuirea de pliante, flyere și afișe care să reflecte atât efectele și traumele consumului de substanțe adictive (inclusiv alcool, tutun) asupra copilului, cât și modul de prevenire a acestor practici. „Adolescența este perioada cea mai dificilă din viața copilului, pentru că atunci ajunge să cunoască problemele vieții și să își pună diferite întrebări despre sine și despre cum ar trebui să fie. Fără o atenție deosebită din partea părinților, adulților din jurul său, adolescentul ia de unul singur decizii care îi vor afecta atât viitorul, cât și viața, mai ales când este vorba despre diferite tipuri de dependență ca: alcool, droguri, tutun. Creșterea consumului de droguri este o problemă de sănătate publică, căreia societatea românească trebuie să îi facă față. Drogul nu aduce nimic bun și el este frecvent la originea tulburărilor psiho-sociale cu consecințe familiale, școlare și profesionale, chiar și judiciare. Folosirea drogurior este o alegere greșită! Lupta cu stresul vieții de fiecare zi reprezinta o parte inevitabilă a experienței umane, lucru asociat cu dezvoltarea și maturizarea persoanei”, atenționează specialiștii Centrului Antidrog.
    Tot astăzi, la Sediul pentru copii al Bibliotecii Județene vor fi expuse și desenele realizarte de copiii Centrului educațional, având ca temă „Adicția și abuzul de substanțe”. La eveniment vor fi prezenți specialiști ai instituțiilor partenere din proiect care vor explica copiilor ce sunt substanțele noi cu proprietăți psihoactive, cunoscute sub denumirea de etnobotanice, ce conțin, efectele consumului acestora, factori de risc și factori de protecție. De asemenea, se va vorbi și despre posibilitățile de sprijin și ajutor pe care le au consumatorii, unde să se apeleze în cazuri de urgență, dar și despre semnele prin care poate fi cunoscut un consumator.
    Potrivit inițiatorilor proiectului, obiectivele specifice ale acestuia constau în sensibilizarea și educarea la nivel comunitar, în scopul evitării consumului de droguri, alcool și tutun și a altor produse, asistarea/ îndrumarea/ acompanierea consumatorilor către resursele comunitare pentru inițierea procesului de asistență, dar și creșterea capacității personalului instituțiilor și partenerilor de a interveni și stabilirea unor norme de bună practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?