Ediția: Marți 10 Iunie 2025 Nr. 6895

O substanţă din fructe, utilă în recuperarea post-infarct


Un compus chimic din mere și căpșuni ar putea reduce daunele provocate inimii după un infarct, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici. Rata de supraviețuire în urma infarctului ar putea crește semnificativ datorită unei descoperiri recente a cercetătorilor britanici. Un compus chimic găsit în mere și căpșuni ar putea fi util în reducerea nivelului traumelor suferite de organe precum inima și creierul în urma unui infract sau atac vascular cerebral, informează dailymail.co.uk.
O echipă de cercetători condusă de medici și biologi de la Universitatea Cambridge consideră că dacă substanța din fructe este injectată după un infarct, aceasta ar putea reduce daunele pe termen lung suferite de organe vitale. Descoperirea, publicată miercuri în revista Nature, a fost făcută după ce savanții au identificat mecanismul prin care organele sunt afectate după producerea unui infarct sau atac vascular cerebral.
Deși cea mai mare parte a daunelor apar în timpul infarctului în sine, o parte a problemelor apar după ce circulația sangvină revine în organul respectiv după accident. După ce medicii îndepărtează cheagul de sânge care a cauzat atacul vascular – un proces vital pentru supraviețuirea pacientului – sângele oxigenat irigă din nou inima sau creierul. Medicii au fost frustrați de foarte mult timp de faptul că, salvând viața pacientului, provoacă mai multe traume organismului. Dar până acum, mecanismul care produce aceste traume a fost necunoscut.
Noul studiu, efectuat cu ajutorul unor modele computerizate și confirmat pe șoareci, a arătat că traumele organelor sunt provocate de o substanță chimică numită succinat, o sare a acidului succinic, care apare în mod natural în organism. Savanții au descoperit că succinatul se acumulează în cantități foarte mari în țesuturile lipsite de oxigen în timpul unui atac. Când circulația sangvină este reluată, succinatul reacționează cu oxigenul, producând molecule ale unor substanțe care omoară celulele cardiace sau ale altor organe.
Traumele suferite astfel cresc riscul ca, în lunile și anii următori, pacientul să sufere din nou un atac vascular sau alte probleme. Cercetătorii au descoperit că pot reduce daunele cauzate organelor șoarecilor injectând compuși chimici simpli găsiți în mere și căpșuni, care inhibă acumularea de succinat în perioada imediat următoare unui infarct.
Substanțele în cauză sunt ieftine, deja disponibile și se găsesc în mod natural în fructe ca merele, căpșunii și strugurii, deși nu în cantități suficient de mari pentru a fi eficiente exclusiv prin consumarea acestor fructe. „Acest studiu explică modul în care se produc traume ale organelor în primele minute de după restabilirea circulației sangvine în urma unui atac vascular și, mai important, cum pot fi limitate aceste traume”, a declarat cercetătorul Michael Murphy de la Universitatea Cambridge.
Medicii spun că rezultatele studiului sunt foarte interesante și ar putea duce la realizarea de teste clinice pe pacienți umani în următorii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?