Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Prefectul a cerut toleranță zero față de orice încălcare a legii


Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, care este viceprim-ministru pentru securitate națională, a susținut o videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, vineri, având ca temă evaluarea stadiului de îndeplinire a măsurilor organizatorice și de ordine publică luate pentru desfășurarea în bune condiții a scrutinului din 2 noiembrie. La videoconferință a fost prezent prefectul Nicușor Halici, care a cerut toleranță 0 față de orice încălcare a legii, inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, inspectorul șef al IJJ Vrancea, colonel Ionel Mihailuc, dar și inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Chiscop.
    Înainte de a trasa ultimele sarcini și de a da câteva sfaturi, Gabriel Oprea a precizat că această campanie electorală a fost foarte liniștită. Comparativ cu campania din anul 2009, în timpul celei din 2014 s-au înregistrat de cinci ori mai puține incidente (237 în 2009 la 182 în 2014). El a adăugat că incidentele electorale sesizate nu au fost unele grave, fiind aplicate 85 de sancțiuni. Au fost constatate 58 de infracțiuni, pentru care sunt vizate 25 de persoane.
Gabriel Oprea le-a cerut forțelor de ordine să nu tolereze nicio abatere, iar reprezentanților ISU să facă verificări la secțiile de votare pentru a se asigura că nu există riscul producerii unor incendii. „Pregătirile pentru derularea scrutinului de duminică sunt la final și am vrut să ne întâlnim astăzi (vineri-n.r.), în această formulă, pentru a stabili ultimele detalii organizatorice referitoare la buna desfășurare a acestui proces electoral, extrem de important pentru toți cetățenii acestei țări, dar și pentru Ministerul Afacerilor Interne – prin prisma responsabilităților noastre. Pentru început, vreau să subliniez că, până la acest moment, Ministerul Afacerilor Interne și-a îndeplinit în totalitate și conform termenelor stabilite atribuțiile care-i revin potrivit prevederilor legale în materie electorală. Așadar, toate materialele necesare desfășurării procesului de votare au fost realizate și au fost distribuite deja fiecărei primării, urmând ca mâine (sâmbătă-n.r.) să fie predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare. Pentru asigurarea condițiilor de legalitate, prefecții, împreună cu președinții birourilor electorale județene și reprezentanții Autorității Electorale Permanente, au efectuat instruirea de specialitate cu președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare”, a spus ministrul Oprea.

   Președintele răspunde de ce se întâmplă în afara secției de votare

    Ministrul le-a cerut șefilor de instituții cu atribuții în domeniu să se asigure că toate materialele necesare votării ajung în siguranță în fiecare secție de votare. Potrivit legii, buletinele de vot, ștampilele și timbrele autocolante rămân în secția de votare până la finalizarea procesului de vot. „Asigurați-vă personal că fiecare secție de votare este dotată corespunzător, astfel încât procesul electoral să se desfășoare în condiții normale. Potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, în pre-ziua votării, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor prelua materialele necesare votării din spațiul pus la dispoziție de primari. Până la ora 18.00, aceștia se vor deplasa la sediul secției de votare, însoțiți de pază, asigurată de personalul MAI. Potrivit legii, începând din pre-ziua alegerilor și până la încheierea activității secției de votare, atât măsurile de organizare, cât și cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții sunt în atribuția președintelui biroului electoral al secției de votare. Autoritatea acestuia se întinde și în afara localului de votare – în curtea localului de vot, în jurul acestuia, pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 de metri. Este foarte important de știut că refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare, cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”, a mai spus Oprea.

   Procesul de votare începe la ora 7.00 și se încheie la 21.00

    Ministrul a detaliat și câteva aspecte de interes pentru cetățeni cu privire la desfășurarea scrutinului. Procesul de votare începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Potrivit legii, au dreptul să voteze cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv. Alegătorii votează la secția unde sunt arondați, potrivit domiciliului. Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secție de votare din țară, numai după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat și nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
    Persoanele care în ziua votării se află în străinătate, își pot exercita dreptul de vot la una dintre cele 294 de secții de votare organizate în afara țării, în baza pașaportului sau a cărții de identitate, în statele care permit accesul pe teritoriul lor în baza acestui document. „Amintind de cărțile de identitate, vreau să fac apel la toți cetățenii care intenționează să voteze în ziua de 2 noiembrie să se asigure că au documente de identitate valabile. Pentru cei care trebuie să-și preschimbe aceste documente, vă anunț că am decis ca birourile de evidență a persoanei să fie deschise inclusiv sâmbătă și duminică. Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise, adresate președintelui biroului electoral al secției de votare, depuse cel mai târziu în preziua alegerilor. Pot vota prin intermediul urnei speciale și persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu și-au pierdut drepturile electorale. În aceste situații, cererile vor fi înaintate de către directorul penitenciarului sau al locului de deținere. Pentru persoanele față de care s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, cererile trebuie însoțite de o copie a hotărârii judecătorești în baza căreia s-a dispus măsura respectivă, precum și de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului”, a mai transmis ministrul.

Prefectul și șefii de inspectorate trebuie să fie duminică la muncă

    Gabriel Oprea a mai spus că șefii IJJ, IPJ și ISU, la fel ca și prefecții, trebuie să fie duminică la muncă și să coordoneze personal misiunile de ordine și siguranță publică, astfel încât să se asigure un climat de siguranță și de legalitate pentru cetățeni. „Avem datoria de a asigura un proces electoral corect, atât din rațiuni tehnice și organizatorice, dar mai ales din perspectiva responsabilității pe care o purtăm. Alegerile reprezintă sursa, dar și rezultatul democrației unui stat, iar garantarea corectitudinii acestora trebuie să fie cel mai înalt deziderat al unui Guvern”, a încheiat Oprea.
    La finalul videoconferinței, prefectul Halici i-a întrebat pe șefii IPJ și IJJ dacă au fost semnalate probleme și le-a cerut să-l informeze cu privire la orice situație care ar putea apărea. „Și sâmbătă, și duminică vom fi la muncă și eu, și domnul subprefect și vă rog să ne comunicați tot ceea ce apare neprevăzut și necontrolat în legătură cu procesul electoral. Trebuie să aveam toleranță 0 față de orice situație neplăcută”, a spus prefectul Nicușor Halici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?