Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Acciza la palincă va fi eliminată din 2015


Acciza la palincă va fi eliminată începând cu anul viitor, printr-un proiect care poate fi adoptat chiar luni în Camera Deputaților, iar Guvernul este pregătit pentru o bătălie juridică pe această temă cu oficialii Comisiei Europene (CE), a declarat premierul Victor Ponta. „Există o țară vecină României care a avut o problemă cu Comisia Europeană, a pierdut procesul. Noi am găsit o soluție, e la Camera Deputaților, pe care noi o considerăm compatibilă cu legislația europeană, prin care se scoate acciza la palincă”, a spus Ponta.
El a precizat că eliminarea accizei la palincă ar putea fi adoptată luni în Camera Deputaților și aplicată, astfel, începând cu anul viitor dacă va fi promulgată de către președinte, avertizând însă că este posibil ca oficialii Comisiei Europene să ceară verificări.
Codul Fiscal al României prevede ca pentru țuică și rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie și destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur. În primăvara acestui an, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins un proiect prin care producerea băuturilor tradiționale românești pentru consumul propriu, precum palinca, țuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, într-o cantitate maximă pe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentrație alcoolică era exceptată de la plata accizelor.
Potrivit inițiativei legislative, Codul Fiscal ar fi modificat astfel încât palinca, țuica, horinca, turțul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovină și cel de fructe să fie exceptate de la plata accizelor dacă ar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodăriilor individuale în limita unei cantități de cel mult 100 litri de produs/gospodărie individuală, cu o concentrație alcoolică de 100% în volum sau în cantitate de 200 litri de distilat din fructe la 50 de grade. Decizia finală legată de această inițiativă aparține Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?