Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Cadrele medicale, învățate să recunoască persoanele infectate cu EBOLA


Confirmarea primelor cazuri de Ebola în Europa a impus luarea de măsuri de protecție și în sistemul sanitar românesc. Prin urmare, autoritățile sanitare au dispus, printr-o adresă, ca în spitale să înceapă pregătirile și pentru astfel de situații.
Ministerul Sănătății a avertizat că toți medicii din spitale, cabinete și de pe ambulanță trebuie instruiți să fie foarte atenți la posibilele simptome ce ar conduce la diagnosticarea bolii. Prin urmare, reprezentanții DSP au trimis tuturor spitalelor, medicilor specialiști și medicilor de familie mai multe pliante, care conțin informații cu privire la simptomele bolii, dar și măsurile ce trebuie adoptate.
Medicii trebuie să acorde o atenție specială persoanelor care vin din țările afectate de Ebola, respectiv Guineea, Liberia, Sierra Leone sau Nigeria. „Infecția cu virusul Ebola este originară din Africa și cauzează la om o boală severă numită «boala virală Ebola» (EVD). Debutul simptomelor EVD este brusc și include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, astenie fizică, cefalee, dureri de gât. Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie și dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostrație (apatie-n.r.), vasculare (hiperemie conjunctivală/ faringiană), cutanate (erupții) și respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăți de respirație). Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice și disfuncția organică, în special cea hepatică și renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare internă. Perioada de incubație este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile. Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu sângele infectat, secreții, țesături și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică”, se arată în informările transmise de DSP.
În situații de urgență trebuie contactat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerul Sănătății, telefon: 021.307.26.14; email: cosu@ms.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?