Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cumpărarea cititoarelor de carduri va fi obligatorie pentru medicii de familie


Medicii de familie vor fi obligați, în baza unui ordin, să cumpere cititoare pentru cardurile de sănătate, iar serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate, a declarat, joi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat joi, într-o conferință de presă, că încă nu a fost  rezolvată problema privind cumpărarea cititoarelor de carduri. „Suntem în curs de rezolvare și sunt convins că medicii de familie vor cumpăra, pentru că este și în interesul lor, nu doar al Casei Naționale sau al sistemului în general. Va veni un moment când vor fi validate doar acele servicii confirmate de card, iar această motiv, că sunt scumpe, nu ține. Sunt cinci euro, ceea ce înseamnă 22 de lei. Dacă ne gândim la încasările unui cabinet, cu siguranță oamenii își pot cumpăra”, a spus președintele CNAS.
Ciurchea a precizat că va emite un ordin privind obligativitatea cumpărării acestor cititoare de carduri. „Va exista un ordin în care va scrie că este obligatoriu și că începând cu ziua X vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Cardul are două roluri: de a spune că pacientul este asigurat și că pacientul a fost în acel moment în acel cabinet. Fără a fi confirmate, nu vor fi decontate. Dacă vrei să intri în contract cu Casa, accepți regulile”, a adăugat Ciurchea. Președintele CNAS a adăugat că peste aproximativ trei luni de zile se va lucra doar pe baza cardurilor.
Distribuirea cardurilor de sănătate a început la 19 septembrie, primele ajungând la asigurații din Capitală. Cardul va face dovada calității de asigurat și va confirma prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiți mai eficient și mai transparent, susține CNAS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?