Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Modalităţi de creştere a stării de fericire


Știința a demonstrat faptul că oamenii care sunt fericiți trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși, dar există metode prin care fiecare persoană poate să își îmbunătățească stilul de viață pentru a se simți mai fericită, indiferent de mediul în care trăiește și de moștenirea genetică.

– În primul rând este nevoie de o schimbare a atitudinii, mai ales în cazul pesimiștilor

Un studiu al Universității Harvard a descoperit nu numai că optimiștii sunt mai fericiți, ci au și cu 50% mai puține riscuri de a suferi de boli cardiovasculare, infarct sau atac cerebral. O atitudine pozitivă s-ar părea că oferă protecție față de bolile de inimă. În cazul pesimiștilor, știința spune că sunt mai puțin fericiți și au un risc de trei ori mai mare de a suferi de probleme cardiovasculare pe măsură ce îmbătrânesc.

– Oamenii ar trebui să învețe de la semenii loc care sunt deja fericiți

Mai puțină muncă și mai mult timp pentru sine pare să fie unul dintre factorii importanți în evaluarea stării de fericire. Danemarca stă foarte bine la acest capitol, angajații din această țară având foarte puține ore suplimentare. 

– Experiențele trebuie să ocupe mai mult timp din viață
Relațiile sociale sunt importante în evaluarea gradului de fericire. Singurătatea a fost legată, potrivit studiilor, de grade ridicate de depresie, probleme de sănătate și stres. Existența cel puțin a unui prieten apropiat poate crește nivelul de fericire, îmbunătățind și starea de sănătate.

– Voluntariatul crește încrederea și stima de sine
Încrederea și stima de sine duc la o creștere a sentimentului de fericire. La această concluzie au ajuns mai multe studii. 

– A dărui este preferabil lui a primi
Un studiu din 2012 a descoperit că a dărui este preferabil lui a primi, în cazul copiilor. Cercetătorii au oferit mai multe dulciuri copiilor din două grupuri și apoi au cerut unui grup să dea altora darurile lor. Copiii care au împărțit cu alții dulciurile au prezentat semne mai accentuate ale sentimentului de fericire, sugerând că un sacrificiu personale este pozitiv din punct de vedere emoțional.

– Râsul – un mijloc de creștere a sentimentului de fericire
Petrecerea unei perioade mai mari de timp râzând indică un nivel mai mare al fericirii. Mai mult decât atât, râsul chiar produce fericire. În timpul râsului, nivelul hormonilor legați de stres scade, iar cel al endorfinei crește. În plus, râsul are efecte benefice și asupra inimii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?