Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Polițiștii atrag atenţia că MINORII răspund penal începând de la 14 ani


În penultima zi din cadrul evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalității”, care a fost dedicată prevenirii violenței, polițiștii împreună cu membrii grupului de acțiune comunitară au desfășurat activități de informare în unitățile de învățământ și cu cetățenii. Scopul activităților a fost acela de a-i face pe interlocutori să conștientizeze care sunt factorii care generează/ întrețin circumstanțele producerii incidentelor violente și care conduc la producerea acestora.

„Recomandări adresate tinerilor:

„Minorul care are vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani răspunde penal, numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ. Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal”. În cazul săvârșirii unei infracțiuni, toți minorii care răspund penal cad sub incidența prevederilor legale, adică sunt sancționați. Minorilor care au comis fapte penale li se pot aplica măsuri educative și pedepse. Pedepsele sunt: închisoarea sau amenda prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită.
Instigatorul și complicele sunt sancționați cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. Necunoașterea legii nu ne absolvă de răspundere penală!”

„Știai că?
1. Se spune că alcoolul te face să te simți mai relaxat și mai puțin timid… de fapt… Aparent te poți simți relaxat, dar alcoolul îți „relaxează” și discernământul. Pe acest fond poți face lucruri pe care le poți regreta.
2. Se spune că prin violență îți poți câștiga respectul celor din jur… de fapt… Violența produce teamă, repulsie și strică relațiile și prieteniile.
3. Se spune că violența este o problemă numai a băieților… de fapt… Agresivitatea este prezentă și în rândul fetelor, doar că se manifestă diferit.
4. Se spune că este mai bine să ai cât mai mulți prieteni… de fapt… Când e vorba de prieteni, calitatea contează. Nu cantitatea.”

„Cauzele delincvenței juvenile:

– influența anturajului – mai ales în cazul tinerilor dornici de afirmare rapidă;
– teribilismul și spiritul aventurier – trăsături specifice adolescenților;
– perceperea eronată a valorilor sociale – mirajul îmbogățirii peste noapte și prin orice mijloace;
– lipsa de preocupare pentru activități sportive, culturale în timpul liber;
– consumul de băuturi alcoolice în familie sau în grupul de prieteni;
– lipsa de informații despre viața sexuală, fapt care favorizează implicarea în infracțiuni de viol, perversiuni sexuale etc.
– comunicarea deficitară cu membrii familiei, violență verbală și fizică în relațiile intrafamiliale. „
     
Cu elevii de la Åžcoala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri”, polițiștii au purtat discuții privind formele de manifestare a violenței și cauzele producerii acesteia. Cei prezenți la activitate au primit materiale informative și eșarfe inscripționate cu sloganul „Nu violenței în familie!”.
    Pentru ultima zi din cadrul săptămânii prevenirii criminalității, de astăzi, care este dedicată siguranței rutiere, la nivelul fiecărei subunități de poliție vor fi desfășurate activități educativ-preventive în unitățile de învățământ de pe raza de competență. De asemenea, se va realiza un info chioșc cu materiale informative, în cadrul Bibliotecii Județene Secția pentru Copii și Tineret din municipiul Focșani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?