Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Limită de viteză în zonele unde trăiesc lupi, adică inclusiv în Vrancea


Un proiect european destinat conservării populației de lupi se derulează în șase județe ale țării, fiind primul de acest gen care se implementează în România. Proiectul WolfLife este derulat de agențiile de protecție a mediului din Harghita, Covasna și Vrancea, în parteneriat cu Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice și are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea în mediul natural a speciei de lup, menținerea unei populații sănătoase și viabile de lupi în Munții Carpați, dar și promovarea unei bune coexistențe om-lup.
Coordonatorul proiectului, Szabo Szilard, specialist al Agenției de Protecția Mediului (APM) Harghita, a declarat miercuri că zona vizată de proiect este partea centrală și de sud a Carpaților Orientali, care cuprinde 18 situri Natura 2000 de pe arealul județelor Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamț și Mureș. Potrivit lui Szabo Szilard, în cadrul proiectului se vor derula acțiuni de conservare, cum ar fi ocrotirea locurilor de reproducere, a vizuinelor și a locurilor de întâlnire. Se dorește o cartare a vizuinilor de lupi și o limitare a tăierilor de lemne în aceste zone sau închiderea unor poteci turistice pe perioada creșterii puilor.
Szabo Szilard a spus că lupii sunt afectați și de fragmentarea habitatelor lor de lucrările de infrastructură rutieră și feroviară, motiv pentru care se vor depista zonele cele mai sensibile și se va propune ca acolo să nu se ridice construcții, să se limiteze traficul sau viteza de circulație a vehiculelor.
Alte acțiuni din cadrul proiectului sunt destinate crescătorilor de animale care se confruntă cu pagube provocate de lupi, existând intenția reîntoarcerii la vechile practici seculare, care limitau atacurile animalelor sălbatice, cum ar fi organizarea și amplasarea stânelor. De asemenea, se dorește înființarea unei canișe de ciobănești tradiționali, care vor fi dresați și vor fi oferiți ciobanilor, pentru limitarea atacurilor lupilor. Szabo Szilard a afirmat că lupul este o specie strict protejată, atât la nivel național, cât și european, efectivele fiind destul de reduse și este de părere că datele privind numărul de exemplare sunt supraevaluate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?