Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Agricultorii cer eliminarea dublei impozitări din cooperative


Ministerul Agriculturii vrea să elimine dubla impozitare pentru tranzacțiile între cooperative și membri, un proiect în acest sens urmând să  fie transmis Ministerului Finanțelor. Precizările despre problemele cu care se confruntă membrii cooperativelor agricole au fost prezentate în urmă cu circa două săptămâni la Adunarea Generală a Asociației Naționale a Producătorilor de Ciuperci, care a avut loc la Focșani, unde a fost prezent și consilierul Irina Creangă din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 
Producătorii de ciuperci au arătat la ședință că trebuie clarificată legislația din România deoarece este îngreunată activitatea în cazul celor care vor să se asocieze sau să organizeze cooperative. În cadrul Adunării, președintele Cooperativei Compostar de la Nănești, Mihai Matei, a arătat că legislația din România nu este foarte precisă în ceea ce privește relațiile între membrii cooperativelor, modul de impozitare a produselor care circulă de la un membru la altul. Mai mult, acesta a precizat că, deși în legea privind înființarea acestor forme asociative se prevede scutire de la impozitul pe venitul agricol, în realitate, prin Codul Fiscal a fost eliminată această facilitate.
    Problemele din cadrul cooperativelor au ajuns și la Ministerul Agriculturii. Secretarul de stat George Turtoi a afirmat, la un eveniment organizat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în Creta, pentru prezentarea unor proiecte de bună practică finanțate din fonduri europene, că aceste probleme sunt discutate cu Ministerul de Finanțe. Secretarul de stat consideră că statul va avea numai de câștigat dacă va renunța la dubla impozitare, pentru că se vor vinde cantități mai mari prin cooperativă și astfel va exista și o fiscalizare mai mare. 
„Încă de acum două luni de zile a apărut prima solicitare din partea noastră pentru eliminarea taxării pe toate tranzacțiile dintre membru și cooperativă, iar acum suntem în discuții cu Ministerul de Finanțe. Vrem ca doar cooperativa să fie supusă taxării și impozitării așa cum este supusă orice societate care comercializează, iar toate transferurile de inputuri de la cooperativă către membri și de producție de la membri către cooperativă să nu mai fie purtătoare de taxe, pentru că nu este normal. Este o dublă impozitare, pe membru și pe cooperativă. Degeaba faci o cooperativă dacă membru se duce și vinde separat ca să nu fie de două ori impozitat. Cred că aici este cheia”, a declarat secretarul de stat  George Turtoi.
    Acesta a precizat că nu este „nicio pierdere la buget”. „Îi vom aduce să vândă o cantitate mult mai mare pentru că o vând printr-o cooperativă. Este un plus la bugetul de stat. Vor fi o cantitate, un rulaj și o fiscalizare mult mai mari pentru că pe cooperativă ai alt control față de producătorii individuali de dimensiuni mici”, a spus secretarul de stat, potrivit Agerpres. Reprezentantul MADR speră ca, până la finele lunii noiembrie, MFP va accepta propunerea, odată cu finalizarea modificărilor din Codul fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?