Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Sarcini de lucru pentru profesorii claselor terminale


Ministerul Educației Naționale (MEN) a publicat câteva precizări referitoare la organizarea activităților claselor terminale, gimnaziale și liceale în anul școlar 2014-2015. Conform documentului publicat de MEN, cursurile pentru elevii din clasele a VIII-a se vor încheia pe 12 iunie 2015. Astfel, cadrele didactice din unitățile de învățământul gimnazial vor planifica activitatea claselor a VIII-a în așa fel încât să se realizeze parcurgerea integrală a programelor școlare, până la acea dată. În perioada 15-19 iunie 2015, cadrele didactice care predau la clasele a VIII-a și cărora li se va diminua numărul de ore prin încheierea cursurilor la acea dată, vor avea diferite sarcini de lucru specifice sfârșitului de an școlar, cum ar fi pregătirea Evaluării Naționale și admiterea în clasa a IX-a, conform dispozițiilor conducerii unității școlare. De asemenea, se va avea în vedere inclusiv organizarea în școală, pentru absolvenții claselor a VIII-a, de ore de pregătire pentru examenele Evaluării Naționale.
În ceea ce privește învățământul liceal, cursurile claselor terminale se vor încheia în data de 29 mai 2015. Profesorii din unitățile de învățământ liceal vor planifica activitatea claselor terminale astfel încât să se realizeze parcurgerea integrală a programelor școlare, până la acea dată, iar cei din învățământul liceal filiera tehnologică vor  avea în vedere și respectarea celor patru săptămâni alocate stagiilor de pregătire practică.
Potrivit calendarului de desfășurarea a examenului de Bacalaureat 2015, în perioada 8-26 iunie 2015, absolvenții claselor terminale de liceu susțin probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Astfel, în perioada 1-19 iunie, cadrele didactice al căror orar va fi diminuat în urma încheierii cursurilor claselor terminale vor fi implicate cu prioritate în organizarea și desfășurarea probelor de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competențelor digitale și a competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională. De asemenea, cadrele didactice vor avea în vedere inclusiv organizarea în școală de ore de pregătire pentru examenul de Bacalaureat pentru absolvenții claselor a XII-a sau a XIII-a.
Conform prevederilor OMEN nr. 3637/19.06.2014 cu privire la structura anului școlar 2014-2015, calculul normei didactice anuale pentru profesorii care predau la clasele din învățământul profesional și tehnic se face pentru 36 de săptămâni. Pentru cadrele didactice care predau la clasele terminale, se consideră că activitățile desfășurate în perioada în care numărul de ore este diminuat din cauza finalizării cursurilor fac parte din norma didactică.
Precizările MEN AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?