Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Medicii trebuie să-și cumpere cititoare de carduri până săptămâna viitoare


Aproximativ 193 de mii de vrânceni vor primi, de săptămâna viitoare, cardul național de sănătate. În acest sens, ieri, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a avut o întâlnire cu medicii de familie și specialiști. Mihai Copaci, șeful CAS Vrancea, le-a spus acestora că până săptămâna viitoare au obligația de a-și achiziționa citioare de carduri, pentru ca pacienții, când se vor prezenta la cabinetele lor, să-și poată inițializa cardurile. „Distribuția cardului de sănătate în Vrancea se va face prin factorii poștali. La prima vizită la medicul de familie, acel card va trebui inițializat. El se introduce într-un cititor de card, pe care aveți obligația să vă dotați cu el. Există pe site-ul Casei Naționale, o listă de cititoare agreate, specialiștii recomandându-le pe cele cu tastatură. Prețul variază în 60-350 lei, nu cred că este o problemă să le cumpărați până săptămâna viitoare, deoarece începând cu 22 septembrie, Poșta Româna va începe distribuirea cardului în Vrancea. Probabil pacienții vor veni la dumneavoastră cu aceste carduri, de aceeea e indicat să le aveți. De la 1 ianuarie 2015, dovada calității de asigurat și decontarea și validarea serviciilor se va face doar prin intermediul acestui card”, le-a transmis Copaci medicilor. 
Cardul de sănătate va fi inițializat la prima vizită la medic, când pacientul își va alege un cod pin, format de patru cifre sau litere, acesta fiind singura modalitate de acces pe card. „Cardul de sănătate primit de către asigurat, inițial, este inactiv. El are un cod 0000, care va trebui transformat într-un cod pin al asiguratului, pe care îl va deține asiguratul. Fără acel cod pin, cardul nu se poate utiliza. Dumneavoastră, ca medici, îl veți putea utiliza numai cu acordul pacientului”, a mai spus Copaci. 
Medicii de familie l-au întrebat pe șeful CAS ce se va întâmpla dacă pacienții își vor uita codul pin sau vor pierde cardul, întrebări la care nu au primit răspuns clar. De asemenea, medicii nu au putut primi răspuns clar nici în ceea ce privește tinerii care împlinesc 18 ani și nu au card sau în legătură cu persoanele care își pierd calitatea de asigurat.
     Cardul va fi primit în baza unui act de identitate și a semnăturii
Distribuția celor aproximativ 193 de mii de carduri de sănătate va costa CAS, la nivelul județului Vrancea, 650 de mii de lei. Poștașii vor veni două zile consecutiv la ușa asiguraților, iar dacă nu îi vor găsi acasă, le vor lăsa în cutia poștală o înștiințare, prin care asigurații sunt invitați să se prezinte în termen de 10 zile calendaristice la oficiul poștal de care aparțin, pentru a-și ridica cardul. Dacă nici acest lucru nu este posibil, asigurații își mai pot ridica cardul de la sediul CAS Vrancea. 
Cardul de sănătate va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate și a semnăturii de primire. Pe cardul de sănătate vor fi imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, data expirării acestuia. Pe cipul cardului vor fi înregistrate următoarele informații: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces, datele de contact ale medicului de familie. De la 1 ianuarie 2015, cardul național de sănătate va reprezenta singura modalitate prin care asigurații vor putea primi servicii medicale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?