Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Dieta nordică, recomandarea medicilor cardiologi


Medicii cardiologi danezi au pus la punct o nouă dietă alimentară bazată pe pește, fructe și legume de sezon, care să înlocuiască dieta mediteraneană în cazul persoanelor care nu o pot urma, iar rezultatele studiilor pe un grup de voluntari sunt încurajatoare. Dieta nordică a fost creată de medicii din Danemarca, țară a cărei bucătărie este asociată de obicei cu produse de patiserie și șunca prăjită, iar doctorii au descoperit că noul plan alimentar ajută la scăderea în greutate și reducerea tensiunii arteriale, potrivit dailymail.co.uk.
Voluntarii care au urmat dieta nordică au pierdut de trei ori mai mult în greutate decât danezii care au avut un meniu obișnuit, cu multe produse din carne, pizza și paste. Noul plan alimentar pune accent pe fucte și legume proaspete, plante culese de pe câmp sau din pădure, chiar și păpădie, mult pește, vânat și foarte puțină carne din surse industriale. Cheia dietei stă în consumarea alimentelor de sezon.
Cercetătorii de la Univesitatea din Copenhaga au cerut ajutorul bucătarilor de la restaurantul local Noma, desemnat cel mai bun din lume, care, în ultimii zece ani, au promovat un meniu alcătuit din alimente de sezon, produse local, iar salatele lor conțin plante care cresc natural și nu sunt cultivate în mod special.
Studiul a fost condus de doctorul Thomas Meinart Larsen și a fost efectuat cu ajutorul a 181 de adulți supraponderali, care au fost rugați să urmeze unul dintre cele două planuri de alimentație. 68 dintre voluntari au urmat o dietă conținând alimente consumate în mod obișnuit, multe importate. Ceilalți 113 voluntari au urmat noua dietă nordică, bazată pe rețete realizate cu produse locale și sezoniere. Toți participanții au fost încurajați să mănânce până se satură, cu o oarecare atenție asupra mărimii porțiilor, dar fără să calculeze caloriile.
La finalul celor șase luni, rezultatele au arătat că voluntarii din grupul care a urmat dieta nordică au slăbit 4,7 kilograme în medie, comparativ cu doar 1,5 kilograme în cazul celorlalți. Medicii cardiologi au descoperit, de asemenea, scăderi semnificative ale tensiunii arteriale în cazul voluntarilor care au urmat dieta nordică.
Medicul Meinart Larsen a spus, în cadrul congresului anual al Societății Europene de Cardiologie, de la Barcelona, că efectele acestei diete sunt foarte importante pentru indivizii care au urmat-o, iar aplicarea ei la scară largă în rândul populației ar avea un impact major, deoarece o scădere mică a tensiunii arteriale, dar menținută pe termen lung, ar reduce numărul deceselor din cauze cardiovasculare. Principiile unei diete sănătoase, regionale, sustenabile, sezoniere și foarte gustoase ar putea fi aplicate, în teorie, oriunde în lume, nu doar în țările nordice, potrivit lui Meinart Larsen.
Plantele și ierburile, fructele de pădure, ciupercile și chiar alegele marine sunt culese din mediul natural, iar cerealele integrale sunt folosite alături de mai multe tipuri de varză, legume rădăcinoase și cartofi. O utilizare mai largă a peștelui, cum ar fi somonul și calcanul, reduce cantitatea de carne din acest nou plan alimentar, deși consumul de vânat, cum ar fi carnea de căprioară, este încurajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?