Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Dieta mediteraneană crește cu 68% șansele femeilor să rămână însărcinate în urma fertilizării in vitro (studiu)


Femeile care urmează o dietă mediteraneană ar putea avea mai multe șanse să rămână însărcinate în urma fertilizării in vitro (FIV) în comparație cu cele care nu apelează la acest regim, informează AFP citând rezultatele unui studiu publicat marți. Un număr de 244 de femei care au recurs la FIV în Atena, Grecia, au participat la această cercetare, publicată în revista Human Reproduction.
Studiul a demonstrat că femeile cu vârsta de până la 35 de ani, care au urmat această dietă timp de șase luni înainte de a fi supuse FIV au prezentat mai multe șanse de a avea un copil sănătos. Femeile din acest grup ”au cu 65-68% mai multe șanse de sarcină la termen în raport cu cele care nu au urmat o dietă mediteraneană”, potrivit acestui studiu. Studiul a evidențiat o corelație între această dietă și rezultatul favorabil al FIV, insuficientă însă pentru a fi dovedită o legătură de cauzalitate, după cum au subliniat autorii.
Rezultatele nu se aplică în cazul femeilor obeze, o categorie care nu a fost luată în calcul în acest studiu. „Mesajul demn de reținut este că trebuie să încurajăm femeile să își îmbunătățească fertilitatea urmând o dietă sănătoasă precum cea mediteraneană”, a comentat unul dintre autorii studiului, Nikos Yiannakouris de la Universitatea Harokopio din Atena. Pentru expertul britanic Adam Balen, care nu a participat la cercetare, acest studiu ”indică faptul că alimentația și stilul de viață pot avea un efect atât asupra fertilității naturale cât și a celei rezultate în urma FIV”.
Bogată în legume și fructe proaspete, cereale și ulei de măsline virgin, dieta mediteraneană este caracterizată de asemenea printr-un consum moderat de pește, produse lactate, ouă, vin roșu și carne slabă. Prezentă, în diverse grade, pe toate țărmurile Mării Mediterane, această dietă a fost recunoscută drept patrimoniu cultural imaterial al umanității de UNESCO în șapte țări (Grecia, Italia, Spania, Maroc, Croația, Cipru și Portugalia).
Beneficiile sale pentru sănătate au fost confirmate cu mult timp în urmă. Însă, chiar și în aceste țări, ea tinde să piardă teren din cauza evoluției stilului de viață și al globalizării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?