Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Preotul a dus copiii din Bordeştii de Jos, în tabără la Bisoca


Mai mulți copii din satul Bordeștii de Jos au beneficiat de o tabără gratuită la Campusul „Fundației Sf. Sava de la Buzău”, din comuna Bisoca, județul Buzău. Acest proiect a putut fi posibil ca urmare a demersurilor făcute de părintele paroh dr. Cristinel Muscalu la părintele profesor dr. Mihail Milea, președintele fundației mai sus amintite. Campusul funcționează prin purtarea de grijă a părintelui Milea care are nu mai puțin de 23 de proiecte sociale atât pentru bătrânii singuri, familiile dezbinate, copiii abandonați precum și pentru cei care doresc să învețe și nu au posibilități.
    La Bisoca, la fel ca și în alte locuri din țară și din străinătate, este ajutat de o serie de creștini care fac voluntariat în folosul celor care vin pe aceste meleaguri să se bucure de frumusețile locurilor. „La una din predicile pe care le-am rostit la Sfânta Liturghie, m-am adresat în special femeilor care se ocupă de bucătărie și tuturor voluntarilor de la Campus, zicând că ei sunt asemeni Martei, sora lui Lazăr, din Evanghelie, căci personajul biblic amintit se ocupa cu pregătirile pentru masa la care era așteptat să vină Hristos. Aceasta în contextul în care noi eram asemeni surorii sale Maria care a putut având-o în spate pe priceputa Marta, să plece de acasă ieșind înaintea Mântuitorului, ca venind pe cale cu El să se poată bucura de cuvintele și învățăturile pe care le rostea Învățătorul. Aceasta deoarece asemeni celei de a doua, și noi, prin osteneala lor, am putut, neavând nici o grijă, să ne bucurăm de plimbări în aer liber, focuri de tabără, jocuri și în special de programul liturgic zilnic pe care l-am ținut asemeni celui de la mănăstiri”, a spus părintele paroh dr. Cristinel Muscalu.
    Până să ajungă la Bisoca, părintele a dorit să-i plimbe pe tinerii lui enoriași și prin alte locuri. Astfel, gândindu-se la faptul că unii prea curând nu vor mai avea posibilitatea, sau alții niciodată nu vor mai avea o altă ocazie de a vizita unele frumuseți naturale pe care le are țara noastră, a făcut un mic ocol până la Vulcanii Noroioși din județul Buzău. În fața minunilor naturale care formează un peisaj inedit aceștia au rămas profund impresionați. Pâclele de nămol care bolborosesc necontenit au fost imortalizate în fotografiile pe care le-au făcut cu gândul de a le păstra ca amintire. 
   
    Vizită la mănăstirile din zonă

    Pe perioada șederii în tabără, participanții au făcut mai multe drumeții. Într-una din zile au vizitat Mănăstirea Poiana Mărului, care este localizată la poalele muntelui Ulmușoru (943 m) într-o pădure de foioase și conifere, pe drumul dintre reședința comunei Bisoca și satul Jitia, mergând până aici pe jos aproximativ 4 ore. Aici au vizitat locurile pe care a trăit cu câteva secole în urmă Sfântul Cuvios Vasile, bucurându-se la vederea veverițelor și a unei căprioare ce zburda zvelt printre arborii seculari. Au vizitat de asemenea și Mănăstirea Găvanu ce se află în direcția opusă, fiind situată pe raza comunei Mânzălești. Aici drumul deși a fost mai lung, o bună parte din el l-au străbătut cu mașina, ca mai apoi, atunci când mașina nu a mai putut urca, să o ia pe jos, prin mijlocul unui peisaj spectaculos. Astfel, în cale au găsit un relief stâncos ce te face să te simți ca în zona meteorelor grecești, cu atât mai mult cu cât pe drum au întâlnit și puternic mirositoarea „floare a pustiei” ce se găsește în special în zonele călduroase ale Greciei. Pe lângă locurile profund duhovnicești pe care le-au vizitat, tinerii s-au bucurat și de ospitalitatea creștinească a maicilor din mănăstiri care le-au oferit spre întărirea puterilor, prăjituri, suc sau apă de izvor. Nu le-a scăpat dintre obiectivele vizitate nici zona cunoscută cu numele de Muntele de Sare. Mergând pe cărări de munte, enoriașii bordeșteni însoțiți de preot și preoteasă au ajuns la locurile, de unde, râul Râmnic nu se mai cheamă Râmnicul dulce ci Râmnicul Sărat, după cum le-a explicat copiilor un localnic.
    La finalul taberei, făcând socoteală, participanții la tabără au ajuns la concluzia că au făcut peste 30 km pe jos. Odată ajunși înapoi acasă, nu s-au terminat surprizele, căci părintele atunci când i-a dus la vulcani, trecând prin Pleșcoi, nu a ratat ocazia de a cumpăra renumiții cârnați din zonă. Astfel, sâmbătă, în curtea bisericii, participanții la tabără, după ce au primit „Diplome de Excelență” din partea organizatorilor precum și alte suveniruri, au fost invitați de preot la un grătar ce a fost încins în curtea locașului de cult din Bordeștii de Jos. „Chiar și atunci când i-am chemat la biserică, pe lângă faptul că am vrut să fac un feedback cu privire la tabără, auscultând în același timp opiniile lor cu privire la ce le-a plăcut și ce nu, le-am oferit și o friptură, cârnăciori de Pleșcoi, așa, ca să guste un produs autentic românesc, luat chiar din zona ce i-a dat și numele”, a mai spus părintele paroh dr. Cristinel Muscalu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?