Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Stratul de ozon, ameninţat în continuare


Cercetări recente efectuate de Centrul Spațial Goddard al NASA arată că, în ciuda interdicțiilor la nivel internațional impuse în urmă cu mai mulți ani, în atmosferă continuă să fie emanați compuși chimici care subțiază stratul de ozon. Ultimele măsurători au evidențiat că, în ciuda Protocolului de la Montreal, care limitează utilizarea unor compuși chimici cu impact asupra stratului de ozon, emanațiile de tetraclorură de carbon (CCI4) continuă, potrivit The Huffington Post.
Potrivit reglementărilor internaționale, emisiile de tetraclorură de carbon ar trebui să fie egale cu zero, însă măsurătorile făcute de NASA arată că acestea sunt, în medie, de aproximativ 39 de kilotone pe an. Acest nivel este de aproximativ 30% din vârful atins înaintea reglementărilor internaționale. Protocolul de la Montreal, adoptat în 1987, a stabilit reducerea treptată a compușilor chimici responsabili cu subțierea stratului de ozon, inclusiv a tetraclorurii de carbon. După 2007, cei peste două sute de semnatari ai protocolului au raportat zero emisii de CCI4.
Cercetătorul Qing Liang a explicat rezultatele studiului într-un material video făcut public de Centrul Goddard al NASA. „Nu ar trebui să vedem asta. Se pare că este vorba ori despre scurgeri industriale, emisii din zone contaminate sau din surse necunoscute”, a spus Liang într-o conferință de presă.
Ozonul din stratosferă protejează vietățile de radiația ultravioletă nocivă. Emisiile de substanțe care afectează stratul de ozon creează o gaură temporară în stratul protector deasupra Antarcticii, observată pentru prima dată de oamenii de știință în 1985. Deși stratul de ozon s-a refăcut într-o anumită măsură după aplicarea Protocolului de la Montreal, breșa de deasupra Antarcticii a rămas. Potrivit Agenției americane de meteorologie (NOAA), stratul de ozon se poate reface complet dacă nivelul substanțelor care îl afectează va continua să scadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?