Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Condiții de acordare a ajutorului lunar pentru soțul supraviețuitor


Chiar dacă suma este infimă, ajutorul lunar acordat de stat pentru soțul supraviețuitor reprezintă totuși o formă de sprijin pentru acei pensionari care au rămas văduvi și trebuie să-și ducă zilele din pensii extrem de mici. Din acest motiv, potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, în cursul acestui an 59 de vrânceni au solicitat acest ajutor.
În momentul de față, în evidențele instituției sunt înregistrați 3.732 pensionari care beneficiază de acest ajutor. „Conform prevederilor Legii nr. 578/2004, soțul supraviețuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar, după caz, în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat sau în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori beneficiază, la cerere, de un ajutor lunar. Ajutorul lunar se acordă soțului supraviețuitor care, la data solicitării, îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este pensionar din sistemul public de pensii și are cel puțin vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare; nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public; nu s-a recăsătorit după decesul soțului; durata căsătoriei cu soțul care a decedat a fost de cel puțin 10 ani și are domiciliul pe teritoriul României”, a detaliat Adrian Juravle.
    Normele metodologice ale Legii nr. 578/2004 reglementează și cine nu poate beneficia de acest ajutor. Așadar, solicitantul nu trebuie să se regăsească în vreuna din următoarele situații: desfășoară activități pe baza de contract individual de muncă sau ca funcționar public; desfășoară activitatea în funcții elective sau este numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești; este membru cooperator într-o organizație a cooperației meșteșugărești; este asociat unic, asociat, comanditar sau acționar; este administrator sau manager care a încheiat contract de administrare ori de management; este membru al unei asociații familiale; este persoană autorizată să desfășoare activități independente; este persoană angajată într-o instituție internațională, dacă nu este asiguratul acesteia; realizează venituri din alte activități profesionale.

    Cuantumul ajutorului, diminuat în funcție de durata căsătoriei   

    Ajutorul lunar se acordă în situația în care cuantumurile drepturilor de pensie, realizate la data solicitării de către beneficiari, sunt mai mici de 364 lei, în cazul soțului supraviețuitor care beneficiază de pensie de stat sau stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, precum și în situația soțului supraviețuitor care beneficiază atât de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cât și în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori. Ajutorul mai este acordat și soților supraviețuitori care, la data solicitării, beneficiază numai de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori.
    Cuantumul ajutorului lunar este de 113 lei lunar, în situația soțului supraviețuitor care beneficiază de pensie de stat sau stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, precum și în situația soțului supraviețuitor care beneficiază atât de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cât și în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori. Cuantumul ajutorului este de doar 44 de lei în cazul în care soțul supraviețuitor beneficiază numai de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori. „Dacă durata căsătoriei cu soțul care a decedat a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puțin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar se diminuează proporțional”, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
   
    Documente necesare

    Ajutorul lunar se stabilește prin decizie emisă de Casa Județeană de Pensii în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii, pe baza următoarelor documente:
copia buletinului de identitate sau a cărții de identitate din care să rezulte codul numeric personal; copia certificatului de naștere al soțului supraviețuitor; copia certificatului de căsătorie; copia certificatului de deces al soțului decedat; copia deciziei de pensie/ talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii la Casa Județeană de Pensii, anterior decesului, a cererii de pensionare a soțului decedat; copia deciziei de pensie/ talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii la CJP a cererii de pensionare a soțului supraviețuitor. Totodată, mai este nevoie de declarația pe propria răspundere din care să rezulte că soțul supraviețuitor nu s-a recăsătorit după decesul soțului și că nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public. Dacă este necesar, solicitantul va trebui să depună la dosar și alte documente necesare stabilirii ajutorului lunar.
    Cererea pentru acordarea ajutorului lunar se depune la CJP din raza de domiciliu a soțului supravietuitor sau, după caz, a mandatarului, tutorelui, curatorului sau a reprezentantului legal și se soluționează în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. Suma cuvenită se acordă și se plătește de către instituția respectivă începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii. Ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?