Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Peste 13 mii de vârstnici își duc zilele din 350 de lei lunar


Indemnizația socială pentru pensionari sau pensia minimă garantată cum este mai cunoscută, în cuantum de 350 de lei, este singurul venit lunar din care se chinuie să supraviețuiască 13.256 de vârstnici din județul nostru. Dintre aceștia, 632 reprezintă cazuri noi, intrate în plată pe parcursul anului în curs și care au fost nevoite să învețe să se descurce cu aproximativ 11,6 lei pe zi…
Acordarea acestei pensii sociale a iscat și încă mai iscă vii controverse, mulți  fiind de părere că beneficiarii acestora n-ar trebui să primească nici măcar atât, dacă întreaga viață nu s-au gândit la bătrânețe și nu au muncit sau au preferat să muncească la negru. Pe de altă parte, foarte mulți pensionari care trăiesc din pensii pentru limită de vârstă în cuantum de 400 sau 500 de lei lunar, consideră că diferența dintre venitul lor, care au mers zeci de ani zi de zi la serviciu, și indemnizația socială este extrem de mică și se simt nedreptățiți. Asta, în timp ce beneficiarii acestor pensii sociale se plâng că nu pot supraviețui din acești bani, fiind de părere că totuși, până la urmă, decât deloc, e bine și atât… 
    Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari se stabilește anual, prin legea bugetului de stat și poate fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, în raport cu evoluția indicatorilor macroeconomici și cu resursele financiare. „Indemnizația socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoțite de documente doveditoare, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între suma de 350 de lei și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri”, a detaliat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, precizând că drepturile cu titlu de indemnizație socială se stabilesc și se plătesc de către Casa Națională de Pensii Publice, prin CJP Vrancea, și se evidențiază distinct pe talonul de pensie.
    Pensia socială minimă garantată a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2009, începând cu 1 aprilie 2009. Conform prevederilor acestui act normativ, pentru anul 2009 nivelul pensiei sociale minime garantate a fost de 300 de lei începând cu data de 1 aprilie 2009 și de 350 de lei începând cu data de 1 octombrie 2009. Prin art. 7 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar, sintagma „pensie socială minimă garantată” a fost înlocuită cu sintagma „indemnizație socială pentru pensionari”. Pentru anul 2014, cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari a fost menținut la 350 de lei.

    Aproape 90 de mii de pensionari în Vrancea

    În evidențele Casei Județene de Pensii Vrancea există, în acest moment, 87.305 pensionari. Dintre aceștia, cei mai mulți (70.069) provin din sectorul de stat, iar 13.626 din cel agricol. Potrivit informațiilor furnizate de Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea, la toți aceștia se adaugă 3.610 veterani și văduve de război.  Peste jumătate dintre pensionarii din sistemul de stat sunt pensionari pentru limită de vârstă (48.168), în timp ce 289 beneficiază de pensie anticipată, 1.378 de pensie anticipată parțială, 8.903 primesc pensii de invaliditate, 9.600 încasează pensii de urmaș, 1.603 sunt beneficiari de indemnizații prevăzute de legi speciale, iar 103 fac parte din categoria IOVR.
    Totodată, dintre cei 13.262 pensionari agricultori aflați în evidențele CJP Vrancea, 11.921 s-au pensionat pentru limită de vârstă, 389 beneficiază de pensie de invaliditate și 1.316 sunt pensionari de urmaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?