Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Tinerii care au clonat site-ul unei companii de telefonie mobilă, sub control judiciar


Cei doi tineri arestați preventiv pentru că au clonat site-ul unei companii de telefonie mobilă, au scăpat de arest. Ei au contestat măsura arestului preventiv dispusă de magistrații Tribunalului Vrancea, iar la Galați contestațiile le-au fost admise. Astfel, măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.
    „Admite contestațiile formulate de inculpații B. Constantin Leonard și P. Emanuel Nicușor împotriva încheierii de ședință din 07.08.2014, pronunțată de Tribunalul Vrancea (…). Desființează încheierea de ședință din 07.08.2014, pronunțată de Tribunalul Vrancea, în dosarul nr. 2203/91/2014 și, în rejudecare,: (…) dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților B. Constantin Leonard și P. Emanuel Nicușor cu măsura preventivă a controlului judiciar. (…) impune inculpaților  respectarea următoarelor obligații, pe timpul cât se află sub control judiciar: – să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați; – să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; – să se prezinte le organul de poliție desemnat cu supravegherea lor de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați; – să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a instanței de judecată; – să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme (…)”, se arată în decizia instanței.
    Reamintim că în urmă cu aproximativ două săptămână, polițiștii din cadrul SCCO Vrancea, împreună cu procurorul DIICOT, au desfășurat o acțiune ce a avut drept scop destructurarea unui grup infracțional format din mai multe persoane, care a fost constituit în scopul obținerii de venituri ilicite prin săvârșirea unor infracțiuni informatice. Potrivit anchetatorilor, tânărul din Argeș, Leonard Constantin B., cu complicitatea lui Emanuel Nicușor P., din Drobeta Turnu Severin, au clonat paginile oficiale de web ale unei companii de telefonie mobilă, clone pe care le postau pe o pagină de facebook. 
Utilizatorii paginei erau astfel induși în eroare, dându-li-se impresia falsă că tot conținutul acelor pagini aparține și este administrat de către compania de telefonie mobilă. Printre informațiile postate pe paginile respective, suspecții inserau unele secțiuni sub forma unor concursuri cu premii, care erau prezentate ca fiind inițiate de compania de telefonie mobilă, lucru fals de altfel. Secțiunile de concursuri online cu premii conțineau un link, iar persoanele care accesau acest link erau direcționate către paginile web clonate de cei doi tineri. Utilizatorii erau astfel induși în eroare prin asemănarea izbitoare între pagina clonată și cea oficială a companiei de telefonie mobilă.
    Participanții la concurs încercau să se înregistreze pe pagina clonată, introducând datele confidențiale de acces. Apoi, programul informatic care rula pagina falsă înregistra datele utilizatorilor și le transmitea către o adresă de email, controlată de tânărul din Boteni. În acest fel, cei doi tineri puteau avea acces la datele utilizatorilor, înregistrate pe site-ul companiei de telefonie mobilă, și puteau desfășura operațiuni ca și cum ar fi fost adevărații titulari ai conturilor.
Prin accesarea conturilor utilizatorilor înșelați, tinerii, în numele  acestora, își reîncărcau în mod repetat cu credit cartele prepay, care se aflau în posesia unuia dintre ei. Creditul era ulterior folosit de tânărul din Drobeta Turnu Severin pentru a plăti online, prin intermediul unor procesatori de plăți electronice, site-uri care administrau jocuri online. Anchetatorii spuneau că folosind metoda descrisă anterior, începând de la jumătatea lunii februarie a anului trecut și până în iulie același an, ei au reușit să compromită, accesând ilegal prin încălcarea măsurilor de securitate, un număr de 66 de conturi online ce aparțineau abonaților companiei de telefonie mobilă. Prejudiciul creat de cei doi a fost estimat la suma de aproximativ 10.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?