Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Vrei să păstrezi florile proaspete? Adaugă o picătură de apă de gură


Singurul lucru mai bun decât un chilipir este să nu fi nevoit să cumperi nimic. Cum clasa de mijloc a societății este strâmtorată, cu toții ne dorim ca lucrurile noastre să dureze mai mult astfel încât să economisim și apoi să cheltuim banii pe mici plăceri. Iată, vă prezentăm trucurile noastre pentru a extinde durata de folosință a obiectelor de zi cu zi, de la umbrele la lame de ras, de la canapele la mascara.

COVOARELE
Un covoraș la ușa de la intrare poate face diferența pentru un covor, care poate să țină 10 ani sau 20. Când intrăm în casă, după doar nouă pași murdăria de pe pantofi se îmbibă în covor. Cu timpul, această murdărie se fixează în fibre, uzându-le precum șmirghelul. Covoarele sunt un magnet și pentru praful „lipicios” – de multe ori particule de grăsime din bucătărie. Așadar, insistați ca oaspeții să-și șteargă bine încălțămintea înainte de a intra în casă (ba chiar să se descalțe), iar când gătiți, porniți hota din bucătărie. Când dați cu aspiratorul, mișcați furtunul ușor înainte și înapoi ca să extrageți praful și ca să permiteți aerului să circule printre fibre, repetând mișcările.

CERNEALA DE IMPRIMANTÄ‚
Cerneala de imprimantă a devenit mai scumpă decât șampania. Pentru a dubla durata unui cartuș cu cerneală, alegeți fonturi mai mici și mai subțiri cum ar fi Garamond sau Courier și setați calitatea printării la draft. Ecofont, care poate fi descărcat de pe internet, folosește mai puțină cerneală pentru că fiecare literă are mici găuri invizibile pentru ochiul liber. Negru este culoarea care de obicei se termină prima. Așa că printați documentele neoficiale cu, să zicem, magenta sau cyan. 

LAMELE DE RAS
Există un motiv întemeiat pentru moda bărbilor – costul exagerat de mare al lamelor de ras. În ultimii patru ani, prețul a crescut cu până la 99%. Cu toate că fabricarea lor costă puțin, comercianții le vând la un preț foarte mare, deși lamele sunt confecționate să reziste între cinci și șapte utilizări. Dar, cu câteva trucuri, chiar și lamele de unică folosință pot fi utilizate până la un an. În primul rând, reduceți uzura lamei bărbierindu-vă în duș sau imediat după, când firele de păr scurte sunt moi. Åžtergeți apoi lama și depozitați-o într-un loc uscat pentru a evita coroziunea. Când lama se uzează, o puteți reascuți frecând-o de o pereche de blugi de 10-20 de ori. Fibrele vor înlătura orice mici defecte.

MACHIAJUL
O femeie obișnuită cheltuiește de-a lungul vieții ei mai mult de 9.500 de lire sterline pe machiaj, conform celor mai recente studii. Dar dacă schimbi felul în care aplici machiajul, îl poți folosi pe o durată de două ori mai mare. În loc să folosești un burete pentru a aplica fondul de ten, folosește o perie. În acest fel, se va absorbi mai puțin produs. De asemenea, folosiți o perie de buze pentru ruj. Spre a dubla durata de folosire pentru mascara, nu pompați periuța în tub, pentru că produsul se va usca. Mai bine o răsuciți. Când mascara se termină, puneți sub apă fierbinte pentru câteva minute pentru a topi resturile solide sau adăugați câteva picături de ser fiziologic.

MANICHIURA
Manichiura e scumpă, așa că merită să o faci să dureze mai mult. Dacă ai balsam, grăsime sau apă pe unghii, oja nu se va mai lipi așa de bine. Așa că prima dată șterge-le cu puțin oțet sau acetonă și lasă-le să se usuce. Ulterior, oja poate părea că s-a uscat, dar e nevoie de 12 ore să se usuce bine, așa că nu vă spălați pe mâini cu apă fierbinte în acest interval de timp.  

FRUCTELE ÅžI LEGUMELE
Doar pentru că fructele și legumele sunt puțin stafidite nu înseamnă că trebuie aruncate. Nu doar că nu-și pierd valoarea nutrițională, dar vitaminele sunt mai concentrate. Pentru a revigora morcovii ofiliți, puneți-i în apă rece ca gheața timp de o oră. Când depozitați legumele în frigider, puneți un prosop de hârtie pe fundul sertarului pentru a absorbi umezeala. Ceapa și usturoiul vor sta proaspete până la șase luni dacă le depozitați în dresuri. Faceți un nod deasupra fiecărei cepe și agățați-le într-un loc răcoros și uscat, departe de alimente. Fructele de pădure se strică repede, așa că cele stricate trebuie îndepărtate imediat. Pe cele bune băgați-le în apă caldă pentru 30 de secunde pentru a omorî orice spori de mucegai.
Bananele trebuie păstrate separat de celelalte fructe  – emană etilenă, un gaz care face ca celelalte fructe să se coacă mai repede. De asemenea, nu le lăsați grămadă – rezistă de două ori mai mult dacă le separați.

UMBRELELE

După o ploaie torențială, nu scuturați umbrela și nu o strângeți cât e udă, pentru că asta suprasolicită părțile componente și duce la ruginirea spițelor. În loc de asta, lăsați-o deschisă, astfel încât apa să se poată scurge. O dată la câteva luni, folosiți o cârpă fără puf și puțin combustibil de brichetă pentru a șterge orice pată care ar putea coroda materialul.

MAÅžINILE DE SPÄ‚LAT
Dintre toate electrocasnicile, mașinile de spălat și uscătoarele durează cel mai puțin. Asociația Consumatorilor a descoperit că aproape o mașină nouă din trei are nevoie de reparații în primii șase ani. Pentru a le extinde durata de funcționare, nu le supraîncărcați, pentru că se vor zgudui prea tare, crescând astfel uzura și pericolul de a se strica. Verificați dacă este stabilă pe podea. Dacă nu este fixă, la centrifugare diferite părți se vor uza în timp. Dacă locuiți într-o zonă cu apă dură, folosiți un produs de decalcifiere.

BENZINA
Plinul de benzină poate dura mai mult dacă mergeți cu o viteză uniformă. O mașină folosește cel mai mult combustibil de la 0 la 8 kilometri la oră, așa că dacă veți conduce ușor veți profita mai mult de combustibil. Faceți curățenie în portbagaj și scoateți portbagajul suplimentar de pe cupolă când nu îl folosiți, pentru că greutatea suplimentară poate crește consumul de combustibil cu până la 10 procente.

SUTIENELE

Sutienele sunt cele mai spălate și folosite obiecte din garderoba unei femei. Mașinile de spălat vor disloca sârmele din componența sutienelor, așa că spălați-le la mână în apă călduță. Dacă le uscați pe un calorifer fierbinte, se vor strica fibrele elastice, așa că lăsați-le să se usuce la aer sau într-un prosop.

PRODUSELE LACTATE
Scăderea temperaturii din frigider de la 5 grade Celsius la unul până la trei grade Celsius va face ca laptele, brânza, smântâna și iaurtul să dureze cu până la 25 la sută mai mult, întrucât descrește ritmul de dezvoltare al bacteriilor. Ca să păstrați smântâna și brânza de vaci, puneți recipientele neîncepute cu susul în jos. Astfel se creează un vid în vârf, ceea ce îngreunează dezvoltarea microbilor. Dacă smântâna se solidifică, doar frecați-o cu o lingură. 

ÅžUVIÅ¢ELE
Încearcă să-ți faci șuvițe doar cu câteba nuanțe mai deschise decât culoarea naturală a părului tău, astfel încât să nu se cunoască prea tare când cresc rădăcinile. Alege-ți șamponul cu atenție. Multe conțin sare – clorură de sodiu – care este un agent ieftin de îngroșare, dar care poate îndepărta culoarea. Mai bine caută șampoane care conțin agenți de îngroșare vegetali. După ce mergi la coafor, nu te spăla imediat astfel încât culoarea să se fixeze.

CANAPELELE
Pentru ca țesătura să nu se decoloreze, țineți draperiile trase în zilele însorite. Nu lăsați animalele de companie să se suie pe canapea și aspirați-o săptămânal, pentru că altfel, depunerile de praf vor acționa ca șmirghelul, uzând țesătura când stați pe ea. Bateți pernele și rotiți-le ca să fie folosite uniform.

FLORILE

În apa florilor adăugați un strop de apă de gură. Acțiunea antibacteriană a acesteia va încetini dezvoltarea bacteriilor. Mai puteți folosi votcă sau înălbitor de uz casnic.

ANVELOPELE

Å¢ineți întotdeauna anvelopele umflate corect. Dacă presiunea nu e bună, se încălzesc și se uzează mai repede. Verificați dacă roțile mașinii sunt aliniate corect pentru a evita uzura pe margini și, când parcați, nu le băgați în bordură.

BATERIILE DE LA GADGETURI
Dacă ai de mult timp un computer, o tabletă sau un telefon mobil, bateria nu va ține mult pentru că, de-a lungul vremii, substanțele chimice din ele, cum ar fi litiul, nu mai creează aceeași sarcină electrică. Ideea e să nu supraîncarci bateriile de la început. Dacă laptopul tău este băgat în priză, scoate-i bateria. Pune-i bateria doar când trebuie să lucrezi wireless. Pentru a economisi energia bateriei, reduceți luminozitatea ecranului la telefoanele mobile și închideți aplicațiile pe care nu le folosiți.

De Tanith Carey
Citește articolul original pe: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2628607/Want-flowers-fresh-Add-splash-mouthwash-crafty-tricks-extend-life-razor-blades-bras.html#ixzz38svlhCgj

Traducerea și adaptarea: Violeta Ciobotaru-Balion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?