Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Piaţa imobiliară – Focşani, pe primul loc în TOPUL CELOR MAI SCUMPE oraşe mici din România


Dintre orașele mici, cu populație sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preț în Focșani și Râmnicu Vâlcea (peste 750 euro/mp), pe când cel mai mic preț se regăsește în Baia Mare, unde prețul de tranzacționare al apartamentelor noi se situează la 488 euro/mp.

    Îmbunătățirea accesului la credite coroborat cu scăderile de preț aplicate de dezvoltatorii de locuințe în ultimii ani au condus la o revenire vizibilă a vânzărilor de apartamente nou construite, dar cu toate acestea piața rezidențială rămâne fragilă, potrivit companiei de evaluare Darian. „Estimăm că îmbunătățirea cererii va aduce o premieră pe piața locativă modernă, asistând în cursul acestui an la lichidarea stocurilor de locuințe construite în perioada de boom imobiliar”, a declarat într-un raport Adrian Crivii, președintele Darian. El atrage atenția că în ciuda trendului pozitiv înregistrat în ultima perioadă, piața imobiliară rămâne în continuare una fragilă mai ales că, în situația nefericită a unui nou crash imobiliar global (vehiculat tot mai mult în ultima perioadă), datorită ponderii mari a băncilor străine în cadrul sistemului financiar național, România nu ar putea fi ferită în totalitate de efectele ce decurg din acesta. „O veste bună ar fi totuși că expunerea pieței imobiliare autohtone nu ar fi la fel de mare ca în 2008, ca urmare a scăderii masive a prețurilor în decursul celor 6 ani”, a adăugat Crivii.
    Darian DRS SA a lansat studiul „Analiza pieței imobiliare” realizat în cele 41 de orașe reședință de județ, în care a fost analizată evoluția pieței rezidenațiale din primul semestru pe baza prețurilor de tranzacționare.
    Astfel, pe segmentul locuințelor vechi, în decursul ultimelor 12 luni prețurile de tranzacționare la nivel național au scăzut cu aproximativ 1,7%, iar în ultimile 6 luni cu circa 0,7%. Scăderea din ultimile 6 luni s-a simțit foarte puțin pe piață, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stagnare a prețurilor. În semestrul unu din 2014, prețul mediu unitar pe piața apartamentelor vechi la nivel național s-a situat la nivelul de 644 euro/metru pătrat (mp).
    În 15 orașe considerate poli de dezvoltare (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Galați, Brașov, Ploiești, Oradea, Pitești, Arad, Sibiu, Bacău și Târgu Mureș), prețurile sunt cuprinse între 568 euro/mp (Arad) și 956 euro/ mp (București), înregistrîndu-se astfel o medie la nivelul polilor de 763 euro/mp, cu doar 1% mai mică față de al doilea semestru al anului 2013, și cu 41% mai mici față de perioada de început a crizei, 2008.
    La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere în primele șase luni ale anului comparativ cu semestrul doi al anului trecut, a fost înregistrată în Arad și Pitești (3,2%), urmată de Cluj (2,3%), Iași și Craiova (2,2%).
    În București a fost consemnată o stabilizare a prețurilor, ca urmare a faptului că scăderea în ultimele 6 luni a fost foarte redusă (aproximativ 0,1%).
    Dintre orașele mici, cu populație sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preț în Buzău și în Suceava (peste 700 euro/mp), pe când cele mai mici prețuri se găsesc în Alexandria, Sfântu Gheorghe și Reșița, unde prețul de tranzacționare a apartamentelor vechi se situează în intervalul 420-450 euro/mp.

    În cazul apartamentelor noi, pentru semestrul unu, media la nivelul orașelor mici este de 575 euro/mp, în scădere cu aproximativ 37% față de 2008. În decursul ultimelor 12 luni scăderea a fost de doar 0,7%, prețul mediu unitar la nivel național la finele lunii iunie situându-se la nivelul de 757 euro/mp. În ultimile 6 luni s-a înregistrat o tendință de ușoară apreciere a prețurilor, deși această creștere a fost prea puțin simțită de participanții pe piața rezidențială.
    În cele 15 orașe considerate poli de dezvoltare avem prețuri cuprinse între 738 euro/mp (Sibiu) și 1.137 euro/ mp (București), rezultând astfel o medie la nivelul polilor de 902 euro/mp, în stagnare față de perioada similară a anului trecut și în creștere cu 0,4% față de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de început a crizei – anul 2008 – s-a înregistrat o scădere de 32%.
    Dintre orașele mici, cu populație sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preț în Focșani și Râmnicu Vâlcea (peste 750 euro/mp), pe când cel mai mic preț se regăsește în Baia Mare, unde prețul de tranzacționare al apartamentelor noi se situează la 488 euro/mp.
    Pentru semestrul întâi al anului 2014, media la nivelul orașelor mici este de 675 euro/mp, în scădere cu aproximativ 1% față de anul trecut și cu 34% față de 2008. În ultimile 6 luni s-a înregistrat o mică scădere de 0,1%, însă aceasta nu a fost resimțită pe piață.
    În ceea ce privește casele/vilele, s-au luat în considerare doar proprietățile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălțime P+1E sau P+M, în condițiile unor suprafețe construite desfășurate medii (140 – 150 mp) și suprafețe de teren medii (500 mp).
    Cele mai scumpe case/vile s-au vândut în București, la un preț mediu de 1.038 euro/mp, Capitala fiind și singura localitate cu peste 1.000 euro/mp, pe locul secund situându-se Cluj-Napoca cu un preț mediu de 870 euro/mp. Cele mai mici prețuri de vânzare se regăsesc în continuare în Alexandria și Botoșani.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?