Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Medic: Tinerii au deformări la degete din cauza SMS-urilor trimise


Tot mai mulți tineri ajung să aibă degetele deformate din cauza SMS-urilor trimise zilnic, al căror număr ajunge și la 800 – 1.000, potrivit lui Florian Tudose, șeful clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). „Generația tânără este o generație hiperconectată care nu înțelege cum ar putea să facă ceva fără calculator. Una dintre problemele grave generate de utilizarea internetului este faptul că acești tineri nu agreează lucrul în echipă. Echipa lor este în rețea. Nu mai au contact cu oamenii. În plus, din cauza SMS-urilor date în număr mare, mulți tineri ajung la ortoped cu deformări ale degetelor. Sunt tineri care trimit între 800 și 1000 de SMS-uri pe zi”, a spus medicul.
El a mai arătat că, în SUA, ADHD-ul a ajuns să afecteze 11 la sută dintre adolescenți. „Utilizarea precoce a calculatorului poate duce la un vârf al acestei afecțini în adolescență”, a mai spus Tudose la dezbaterea cu tema „Tineretul și sănătatea mintală. Sănătatea mintală contează”, organizată, marți, la Spitalul de Psihiatrie Titan.
Potrivit profesorului, actuala generație tânără este numită, de „unii mai răi”, „generația Z de la zombi”. „Mi se pare că lucrurile au luat-o într-o direcție greșită. Trăim într-o societate informațională, profund schimbată, în care rețelele de comunicare tot mai extinse duc la modificarea comportamentului unui individ într-o direcție pe care uneori nici nu o putem anticipa. În societăți din ce în ce mai tehnologizate, cum sunt cele americane sau japoneze, există o mulțime de victime, de tineri care devin dependenți de aceste rețele”, a mai spus medicul Tudose.
El a mai explicat că memoria electronică nu educă, ci informează. „Este o diferență între educație și informație. Educația este întotdeauna o informație structurată, are o scară de valori la care se referă. Când navighezi pe internet nu te educi, te informezi”, a continuat Florin Tudose.
În ceea ce privește rețelele electronice de comunicare, Tudose a arătat că utilizatorul acestora este obligat la o oarecare imobilitate, ceea ce face ca o energie fizică să se acumuleze și să nu se mai descarce. Această energie se poate transforma în anxietate, dar și în agresivitate.
Tot referitor la rețelele de socializare, medicul spus că acestea duc la „deindentificarea individului pentru că se fabrică o identitate îmbunătățită și dezintimată”. „Dependenții de calculator sunt apatici, abulici, anxioși, au fobie socială, nu îndrăznesc să se afirme, sunt lipsiți, aparent, de orice fel de dorință”, a adăugat medicul psihiatru.
El crede că, în astfel de situații, părintele, școala, societatea ar trebui să-i educe și să le explice copiilor că internetul este doar o unealtă, care poate oferi satisfacții uriașe, dar trebuie prudență în utilizarea lui. „Educația este garantul sănătății mintale în societatea informațională. Societatea umană poate să existe sau nu dacă populația umană va fi educată, ca să existe întotdeauna loc pentru comportamentul natural al ființei umane. Vedem o creștere a violenței și a fricii din cauza utilizării în exces a calculatorului”, a mai spus medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?