Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Ministerul Sănătăţii: Probabilitatea apariţiei Ebola pe teritoriul României, scăzută


Probabilitatea apariției infecției de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acționa în cazul apariției unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip, informează Ministerul Sănătății (MS). Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat de vineri, că a luat măsurile necesare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de alertă față de îmbolnăvirile cu virusul Ebola, conform recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Comisiei Europene (CE).
Reprezentanții Ministerului Sănătății, experți din Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al BolilorTransmisibile și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență au participat, vineri, la o audioconferință organizată de OMS, Centrul pentru Securitate în Sănătate al Comisiei Europene, după ce OMS a decretat vineri stare de „urgență de sănătate publică la nivel mondial”.
La rândul lui, comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a spus că este „extrem de scăzut” riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa. „Chiar dacă riscul îmbolnăvirii este foarte scăzut în Europa, totuși autoritățile sanitare trebuie să ia măsuri pentru a interveni în eventualitatea apariției unui caz de Ebola. În acest context, Institutul Național de Boli Infecțioase ‘Matei Balș’ a fost desemnat ca unitatea care ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România. De asemenea, au fost desemnate responsabilitățile și cum se va acționa în eventualitatea apariției unui astfel de caz pe teritoriul României”, a declarat dr.Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.
Astfel, potrivit lui Olsavszky, autoritățile de sănătate publică vor transmite personalului medical, lucrătorilor din aeroporturi, porturi și puncte de frontieră măsurile pentru identificarea posibilelor cazuri și trasportatea acestora, în condiții de securitate medicală, către Institutul „Matei Balș”. De asemenea, populația va fi informată cu privire la modul de a preveni îmbolnăvirea și simptomele bolii.În perioada următoare, specialiștii vor fi instruiți cu privire la managementul cazurilor suspecte. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?