Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Zece sfaturi pentru a încuraja copiii să citească în vacanţă


Copiii asociază, deseori, obligativitatea temelor de la școală cu cititul și de aceea nu cunosc lectura de plăcere din timpul verii, iar, pentru a-i sprijini în dezvoltarea imaginației, a culturii generale și a vocabularului, părinții ar trebui să apeleze la mici „șiretlicuri”. Asociația Curtea Veche prezintă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, zece sfaturi care îi pot ajuta pe părinți să își încurajeze copiii să citească în vacanță.

1. Aduceți cartea în preajma copilului

Este foarte important pentru copil să existe cărți în preajma lui, fie doar și vizual, încă din primii ani de viață. Astfel, curiozitatea îi va fi atrasă și, când va crește mare, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevărate resurse pentru imaginație.

2. Fiți un exemplu
Obișnuiți să citiți în preajma copilului. Astfel, acesta va putea avea încredere în exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viața lui: părinții.

3. Creați propria carte a familiei
Orice ocazie de a petrece timp în familie poate fi subiectul unei cărți. Dacă sunteți plecați pe timp de vară într-o excursie sau petreceți sărbătorile la bunici, căutați mereu elemente care ar putea da naștere unei cărți proprii.

4. Citiți împreună
Chiar dacă a depășit de mult vârsta cititului de povești înainte de culcare, puteți continua acest obicei drept activitate amuzantă în familie. Timp de cel puțin jumătate de oră pe zi, realizați un program special de lectură în care toți membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din cărți.

5. Puneți în scenă poveștile
Citiți-i într-un mod mai special o poveste simpatică, cu o intonație sau mimică deosebită și copilul va descoperi cât de distractive pot fi cărțile. În plus, îl puteți provoca să deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise în poveste, așa cum și le imaginează el.

6. Recomandați-i să înființeze un club de lectură
Dacă a ajuns deja la o vârstă la care poate citi singur, sugerați-i să înființeze un club de lectură împreună cu prietenii lui. Astfel, va reuși să citească cu mai multă plăcere toate cărțile din lista de bibliografie obligatorie și va putea face schimb de volume și impresii cu prietenii lui.

7. Oferiți recompense
Încercați să nu îl obligați pe cel mic să citească, ci să îi oferiți mici recompense pentru început. Astfel de stimulente vor crește frecvența cititului și îi vor aduce la cunoștiință domenii diferite din care își poate alege apoi autorul, perioada sau stilul preferat.

8. Mergeți în librării
De fiecare dată când vă aflați împreună, la cumpărături, opriți-vă și într-o librărie sau la un stand de cărți. Puteți răsfoi împreună câteva pagini sau puteți dezbate asupra copertei.

9. Încurajați cititul în format digital
În cazul în care observați că cel mic este atras mai degrabă de cititul în format digital, încurajați-l.

10. Recomandați volume potrivite vârstei

Este foarte important ca fiecare copil să parcurgă volume potrivite vârstei și ritmului propriu de a citi. Nu este greșit să îi recomandați și câteva cărți mai dificile, însă luați în considerare faptul că este în vacanță și-și dorește să citească povești captivante și ușoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?