Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

VIDEO și GALERIE FOTO:Frigiderul inteligent şi robotul pentru prins şobolani, prezentate în tabăra de informatică de la Gălăciuc


Concursul național de informatică, Infoeducație, a ajuns la a 21-a ediție. Acesta se desfășoară în perioada 28 iulie – 3 august în tabăra de elevi de la Gălăciuc sub genericul „Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din lume”. Acest concurs este dedicat elevilor de liceu cu înclinații, aptitudini și interes pentru crearea aplicațiilor informatice  și se desfășoară pe cinci categorii: soft utilitar, soft educațional, pagini web, roboți și multimedia. La concurs participă 160 de elevi din 30 de județe și municipiul București, dar și un echipaj de elevi de la un liceu din Cracovia, Polonia. Județul nostru este reprezentat de elevi de la Colegiul Național Unirea Focșani și de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu. 
Concursul de informatică este organizat cu ajutorul Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretului și Sportului, Direcției Județene pentru Tineret și Sport, Grupului Școlar „Simion Mehedinți” din Vidra, Școlii „Ion Diaconu” Tulnici și Colegiului Național „Unirea”.
 Laptop-uri, tablete și smartphone-uri de ultimă generație în liniștea de la Gălăciuc
 Într-un peisaj de neuitat, elevi cu tablete, smartphone-uri, laptopuri și alte astfel de echipamente de ultimă generație vorbesc între ei în termeni informatici și tehnici care pentru mulți dintre noi pot părea limbi străine. Într-un foișor din tabără este amenajat spațiul pentru cei care concurează la secțiunea multimedia. În fața unui juriu format din profesori de informatică elevii prezintă diferite filmulețe realizate de ei. Filmulețul este vizualizat iar apoi un reprezentant al grupului descrie din punct de vedere tehnic modul în care a realizat filmulețul, ce programe sau ce efecte au folosit. 
 La secțiunea soft educațional sunt prezentate programe informatice realizate de elevi menite să ajute elevii și profesorii la activitățile de predare-învățare. Într-o altă locație, participanții la secțiunea soft utilitar prezintă aplicații pentru telefon, jocuri și alte programe pentru calculator cu aplicabilitate în diferite domenii, concepute și realizate de ei. 
 La etajul întâi al sălii de mese a taberei se desfășoară secțiunea de pagini web unde elevii prezintă diferite site-uri pe care le-au realizat. Juriul format în cea mai mare parte din studenți la facultăți cu profil informatic din țară sau din străinătate, care au participat la ediții trecute ale concursului Infoeducație, evaluează într-o liniște aproape perfectă site-urile web create de concurenți. 
 De departe cea mai dinamică secțiune a fost cea de roboți. Aici participanții vor să impresioneze juriul cu micile lor „invenții”. Roboțelul pentru prins șobolani sau un altul capabil să-ți aducă diferite obiecte sau să parcurgă diferite trasee sunt doar câteva din uimitoarele creații ale elevilor. Secțiunea specială de roboți este asistată de ingineri ai companiei Google, sponsorul principal al proiectului.
 Frigiderul asistat de mobil
 Frigiderul care îți spune ce are în el fără să deschizi ușa este unul din proiectele de senzație. Realizat de doi elevi de la Orăștie, județul Hunedoara, dispozitivul are instalată pe telefonul mobil o aplicație android care îți permite să alegi produsul despre care vrei să știi ce cantitate mai este în frigider. Telefonul transmite informația la senzorii amplasați în frigider iar apoi aplicația îți transmite înapoi informația solicitată. ” Frigiderul funcționează pe baza unui dispozitiv instalat în el și conectat la telefonul mobil printr-o aplicație android. Realizarea lui a durat cam două luni. Sunt pasionat de mic de informatică și roboți și pentru concursul acesta m-am gândit să fac ceva util oamenilor” a spus Bogdan Lăzărescu, unul din autorii proiectului. 
 Un alt participant a prezentat doi roboței capabili să parcurgă anumite trasee. Cu un limbaj tehnic impresionant și-a expus realizările în fața juriului. Este impresionantă pasiunea și sufletul pe care îl depune în prezentarea proiectelor sale. Este a treia ediție a concursului la care participă și a fost premiat în edițiile trecute. Speră la un premiu și anul acesta. „Pasiunea pentru roboți a început acum cinci ani. La început făceam doar electronică, apoi la îndrumarea unui profesor am început și am învățat să fac și programare și am ajuns să fac și roboți. Resursele materiale pentru realizarea lor sunt din buzunarul propriu și din când în când mai apare cineva care ne mai întinde o mână de ajutor. Cel mai important premiu câștigat a fost un stagiu la Google în Elveția, premiu obținut tot aici, la acest concurs acum doi ani”, a spus Cătălin Stoenescu, un concurent din Târgoviște.
 Fetele IT-iste
 Anul acesta un număr impresionant de fete au participat la concurs. Ele au participat cu proiecte în cadrul secțiunilor multimedia și soft educațional în special. Într-un domeniu dominat de băieți, fetele au încercat să impresioneze cu proiectele lor. Organizatorii spun că a fost o dorință a lor să participe cât mai multe fete. Și cei de la Google susțin participarea fetelor oferind premii substanțiale. „Compania Google m-a determinat să sporesc numărul de fete. Există un proiect finanțat de cei de la Google pentru implicarea mai multor fete. Cam 25% din participanți de anul acesta sunt fete. În nici un an nu am avut atâtea fete”, a declarat profesorul Emil Onea, coordonatorul proiectului.
 Cele mai multe emoții le-au avut profesorii coordonatori care au însoțit elevii. Aceștia îi fotografiau și îi încurajau. „Suntem veniți de la Timișoara. Participăm la secțiunea multimedia cu un proiect și cu alte trei proiecte la site-uri web. Este al treilea an în care participăm și sperăm să plecăm acasă cu premii”, a declarat Simona Bogdănescu, profesor de informatică la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
 Premii substanțiale pentru câștigători
 Participanții și câștigătorii primesc diplome de la Ministerul Educației și premii substanțiale în bani oferite de sponsori. „Participanții au niște avantaje deosebite prin faptul că ministerul este partener oficial al acestui concurs. Elevii sunt încadrați în categoria celor cu rezultate deosebite și pot primi burse sau pot fi admiși la facultate” a precizat profesorul Emil Onea.
 Pe lângă Ministerul Educației, partener oficial, concursul este susținut de companii private precum Google, care ajută anual cu 15.000 de dolari, compania Oracle, care oferă  copiilor premii în valoare de 1000 de dolari, dar și alte companii precum: Orange, Intelsofware, Easysoft, Intuitext, Cisco, Totalsoft, Bitdefender, Robofun.ro, Leonte&co, Devopstechnologies și APTEDIC (Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicărilor.)
Festivitatea de închidere și premierea vor avea loc sâmbătă la ora 17.00.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?