Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Aproape 1000 de absolvenți s-au înscris în rândul șomerilor


Către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea s-au îndreptat, până în momentul de față, 933 de tineri absolvenți care s-au înregistrat în baza de date a instituției, pentru a beneficia de indemnizație de șomaj. Conducerea Agenției atenționează absolvenții că termenul maxim de înscriere în evidențele AJOFM este de 60 de zile de la data absolvirii, dată care este scrisă pe adeverința de absolvire. „Ei trebuie să vină și să se înscrie ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dacă în aceste 60 de zile nu le găsim un loc de muncă conform pregătirii lor profesionale, vor mai trebui să aducă o serie de acte pentru a deveni șomeri indemnizați”, a declarat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
 A absolvi o școală nu este vreo fericire pentru că, indiferent cât de specializat ai fi, nu prea găsești locuri de muncă. Pe de altă parte, mulți dintre absolvenți preferă să mai stea pe banii părinților, iar dacă timp de șase luni statul le dă și indemnizație de șomaj, chiar dacă aceasta nu e mai mare de 250 lei lunar, cu atât mai bine. În momentul de față, în scriptele AJOFM Vrancea sunt deja înscriși 933 de absolvenți. Cei mai mulți dintre aceștia (702) au absolvit un liceu de specialitate, 183 liceu teoretic, 31 sunt absolvenți de învățământ superior și 17 au terminat școală de maiștri, școli postliceale sau învățământ special. 
 Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea atrage atenția tuturor absolvenților că dacă nu se vor înscrie în baza de date a instituției în termen de 60 de zile de la absolvire, vor pierde dreptul la indemnizație de șomaj. „De asemenea, ei trebuie să facă demersuri pentru a-și găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin participarea la serviciile și programele de ocupare oferite de AJOFM. Mai este condiția ca la expirarea celor 60 de zile de la absolvire să nu urmeze o formă de învățământ, să nu fi reușit să ocupe un loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale și să nu realizeze venituri sau dacă realizează venituri din activități autorizate potrivit legii, acestea să fie mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, adică mai mici de 500 lei”, a declarat Daniela Brihoianu. Ea a precizat că, potrivit legii, un tânăr este absolvent dacă are minim 16 ani și a obținut o diplomă sau certificat de studii în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat. 
 Pentru înscrierea în baza de date a Agenției în termenul celor 60 de zile de la absolvire, absolventul trebuie să ducă următoarele documente: actul de identitate, actul de absolvire a formei de învățământ și o adeverință de la medicul de familie, cu mențiunea că este apt de muncă sau că are eventuale restricții medicale. 
 Ce acte sunt necesare pentru acordarea indemnizației
 După terminarea perioadei de 60 de zile, în cazul în care nu și-au găsit sau nu li s-a găsit un loc de muncă, absolvenții înregistrați deja în baza de date a Agenției trebuie să-și completeze dosarul cu actele necesare acordării indemnizației de șomaj. Este vorba de o cerere semnată de solicitant, însoțită de următoarele documente: act de identitate în original și copie; actul de absolvire a formei de învățământ, în original și copie; adeverință eliberată de organele financiare teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici de 500 lei, cât este valoarea actuală a indicatorului social de referință; adeverință medicală eliberată de medicul de familie, din care să rezulte că este apt de muncă ori că are eventuale restricții medicale; adeverință eliberată de furnizorul de servicii acreditat prin care se certifică data înregistrării în evidențele acestuia.
 Potrivit legislației în vigoare, indemnizația de șomaj pentru absolvenți se acordă la cerere, pe o perioadă de șase luni. „Indemnizația reprezintă o sumă fixă, lunar, în cunatum de 50% din valoarea indicatorului social de referință, adică 250 lei. Indemnizația se acordă de la data expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire, în care absolventul nu a reușit să-și găsească un loc de muncă, și de la data absolvirii în cazul absolvenților școlilor speciale pentru persoanele cu handicap”, a detaliat Daniela Brihoianu, precizând că această indemnizație se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită și poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii.  
 Obligațiile absolvenților beneficiari de indemnizație de șomaj
 Absolvenții beneficiari de indemnizație de șomaj au obligația să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitați, la AJOFM Vrancea, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă. Totodată, ei trebuie să comunice Agenției în termen de trei zile, orice modificare a condițiilor care au condus la acordarea drepturilor. Printre obligațiile absolvenților indemnizați se numără și aceea de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de Agenție, și de a căuta activ un loc de muncă. La apariția stării de incapacitate temporară de muncă, șomerul absolvent trebuie să înștiințeze în scris AJOFM despre acest lucru, precum și numele medicului prescriptor și unitatea unde funcționează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. 
 Facilități acordate absolvenților pentru stimularea încadrării
 Legea nr. 76/2002, actualizată în 2014, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă prevede o serie de facilități ce sunt acordate absolvenților pentru stimularea încadrării în muncă. Astfel, dacă aceștia se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada în care sunt înregistrați la AJOFM, pot beneficia de o primă de încadrare reprezentând o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință (500 lei). Dacă absolvenții se angajează cu program normal de lucru în perioada de acordare a indemnizației de șomaj, vor beneficia de o sumă egală cu indemnizația la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Condiția este de a menține raporturile de muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării. 
 Subvenționarea locurilor de muncă pentru angajatorii absolvenților
 Actele normative în vigoare prevăd că angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință (500 lei) pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință, pentru absolvenții de învățământ superior.
 Angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele amintite mai sus, însă pe o perioada de 18 luni. „Nu beneficiază de aceste prevederi angajatorii care au obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenți ai instituțiilor de învățământ, pentru absolvenții din această categorie. Măsurile de stimulare nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate”, a precizat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
 Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale absolvenților anterior termenului prevazut de lege, sunt obligați să restituie în totalitate AJOFM, sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României. Absolvenții pot fi încadrați cu subvenționarea locurilor de muncă o singură dată pentru fiecare formă de învățământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
 Angajatorii care, după ce au trecut termenele obligatorii de 12, respectiv 18 luni, mențin raporturile de muncă cu absolvenții încadrați primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane și virate, conform legii. Prin contribuții sociale datorate de angajatori se înțelege contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate și contribuția de asigurări pentru șomaj. Acest ajutorul financiar se virează la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuțiilor sociale, prin plata acestei sume în termen de 90 de zile de la data aprobării cererii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?