Au nevoie de un fotoliu rulant!

0
300


Maria Grigoroiu, în vârstă de 79 de ani, din Cândești are nevoie de un scaun cu rotile. Fata ei, Nicoleta, o cară în brațe atunci când o scoate din casă și spune că nu mai poate. Dacă puteți să veniți în sprijinul lor nu ezitați să le contactați la nr. 0724/075226.

Într-o lume aproape utopică, bătrânețea ar trebui să fie momentul în care omul ajunge la un alt nivel al înțelegerii și perceperii a tot ceea ce îl înconjoară iar timpul ar trebui să și-l dedice nepoților și pasiunilor lui. Din păcate, în societatea reală, cea de care ne lovim zilnic, să ajungi bătrân poate fi un adevărat chin. Anii de muncă își pun amprenta pe sănătatea corpului și o șubrezesc treptat până ce o minimă vitalitate mai este menținută doar cu pastile. Medicamentele sunt mereu scumpe și insuficiente. Pensia este și ea atât de …”mare” cât să țină un pensionar obișnuit la limita subzistenței. Mai mult, atunci când corpul îți este năpădit de boli și abia te mai poți mișca parcă nici cheful de viață nu mai este atât de mare. Maria Grigoroiu, în vârstă de 79 de ani, din Cândești, trăiește toate aceste lucruri și își împarte durerea cu fata ei, Nicoleta, în vârstă de 45 de ani. Amândouă au probleme locomotorii iar dacă Nicoleta se mai poate mișca cu ajutorul unei cârje, mama este complet dependentă de fiica sa. Întreaga parte stângă a corpului este paralizată motiv pentru care nu se poate mișca decât cu ajutorul Nicoletei. Cum a venit vara, Maria vrea să iasă afară din casă și să se bucure de aerul cald și de pomii din curte care au rodit dar se vede nevoită să îi ceară ajutorul fetei sale pentru că nu se poate descurca singură. „Am muncit 17 ani la CAP iar acum nu mai pot face nimic. Măcar de era una dintre noi sănătoasă pentru a putea să ne descurcăm mai bine dar așa cum suntem abia o scoatem la capăt”, a declarat îndurerată bătrâna. Nicoleta, cu amără-ciune în glas și lacrimi în ochi spune că nu are viață perso-nală și că a făcut foarte multe pentru mama sa. „De multe ori m-am neglijat pe mine pentru a putea să o ajut pe mama, am trimis-o la spital la Iași pentru tratamente dar acum suntem amândouă la capătul puterii”, a zis Nicoleta. Bătrâna mai are un băiat dar acesta s-a stabilit în Italia și relațiile cu mama și sora sa s-au răcit foarte mult. În consecință, cele două femei se au doar una pe alta, se sprijină reciproc și se încurajează în speranța că vor veni și pentru ele zile mai senine. Sunt și câteva rude și cunoștințe care le mai ajută dar Nicoleta spune că fiecare are propria familie ca urmare, propriile nevoi și griji. „Dacă plec din sat sau întârzii mai mult timp trebuie să pun pe cineva să aibă grijă de mama, bineînțeles contra cost. Chiar dacă o ducem greu tot ce îmi doresc este un scaun cu rotile pentru mama mea ca să nu o mai car în brațe. Dacă aș fi sănătoasă tot ar mai fi ceva”, a mai precizat Nicoleta.

De zece ani, viață de calvar

Întreg calvarul a început de acum zece ani când Maria a făcut cardiopatie schemică dureroasă iar cu timpul mușchii s-au atrofiat atât de mult încât acum, la 79 de ani, are jumătate de corp paralizat. „Până anul trecut mai mergeam și eu până la poartă așa, mai încet și șchiopătând, dar acum nu mai pot nicicum”, mai spune Maria. Poate cel mai mare regret al Nicoletei acum, când mama sa are nevoie disperată de un fotoliu rulant, este că la un moment dat ar fi putut să obțină unul chiar gratis. O cunoștință a vrut să-i dea un astfel de scaun în urmă cu mai mulți ani dar la vremea respectivă bătrânica încă se ținea bine pe picioare și nu avea nevoie de el. Veniturile totale ale mamei și fiicei sunt de aproximativ 1.000 de lei și nici nu se gândesc că ar putea să își cumpere din acești bani și altceva decât alimente și pastile. „O ducem greu, ca mulți alții de altfel și tocmai de aceea, nici nu îndrăznesc și nici nu vreau să cer altceva decât acest scaun. Dacă l-am primi, viața noastră ar fi ușurată nespus. Aș putea să o duc pe mama în curte sau până la poartă și nu ar mai sta ore întregi nemișcată pe bancă”, a mai adăugat Nicoleta. Dacă aveți un scaun cu rotile care nu vă mai este de folos sau aveți cunoștințe care dețin unul, nu ezitați să veniți în sprijinul acestor două suflete. Puteți să o sunați direct pe Nicoleta la 0724/075226 sau dacă nu, îl puteți duce la ele la Cândești sau la sediul redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here