Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Consiliul Local se „bate“ cu ENET în instanţă pentru o redevenţă de 6,7 milioane lei


Conducerea societății de termoficare a dat în judecată Consiliul Local Focșani și a cerut instanței de contencios administrativ să anuleze în parte hotărârea privind stabilirea redevenței, respectiv în ceea ce privește cuantumul acesteia. Primul termen al procesului a fost ieri, la Tribunalul Vrancea, dosarul fiind amânat. 
La începutul anului, consilierii locali focșăneni au adoptat o hotărâre potrivit căreia „valoarea redevenței se va majora cu suma de 6.721.470 lei. Pe cale de consecință, Contractul de concesiune nr. 33648/09.08.2006 se va modifica prin act adițional”. Hotărârea a fost adoptată după ce noua centrală termică a fost dată în administrare ENET-ului. 
Directorul societății de termoficare, Manole Merchea, a declarat că, potrivit hotărârii, societatea ar trebui să dea Consiliului Local drept redevență 6,7 milioane de lei pe an. Până la adoptarea acestei hotărâri, redevența era de 320 de mii de lei. „Redevența a fost mărită cu valoarea de amortisment, dar conform Codului Fiscal nu se poate amortiza. Contractul de concesiune a ENET poate fi modificat unilateral, iar redevența poate fi modificată cu valoarea amortismentului dacă sunt investiții proprii, numai că în cazul nostru nu prea e vorba de investiții proprii. Doar 5 la sută sunt de la bugetul local, restul fondurilor sunt de la Uniunea Europeană și Guvern. În cel mai rău caz ar fi trebuit să o mărească doar cu 5 la sută, dar nici așa nu ar fi fost corect, deoarece ENET este societate din domeniul public. Ei ne-au băgat pe gât o redevență, lucru pe care nu trebuiau să îl facă. Am depus plângere prealabilă, că altfel nu ne-ar fi acceptat instanța plângerea. Acum așteptăm să vedem ce zice instanța de judecată. Nu este dușmănie între noi și Consiliul Local, nici reglare de conturi, am avut discuțiile astea în comisia de buget finanțe, unde a explicat fiecare cum stă treaba. Acum așteptăm horărârea instanței”, a precizat Manole Merchea. 
Consilierul local Cătălin Vrabie a declarat că juriștii Consiliului Local, insclusiv secretarul municipiului, Eduard Corhană, sunt convinși că ENET trebuie să plătească redevență, dar nu de aceeași părere sunt cei ai societății de termoficare. „Redevența este un fel de chirie, iar cei de la ENET consideră că nu trebuie să plătească deoarece este o societate a Consiliului Local. Este o divergență de opinie și vom vedea ce o să stabilească instanța de judecată. Într-adevăr, este o societate a Consiliului Local, dar ea funcționează după regulile societăților comerciale. Societatea de Transport Public nu plătește redevență deoarece nu a beneficiat de investiții de la noi, pe vremuri plătea redevență CUP. Este o chestiune de nuanță… ENET nu a reușit să plătească datoriile către furnizorii de gaze, darămite să ne plătească nouă redevența„, a afirmat Cătălin Vrabie. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?