Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Hormonii din alimente şi chimicalele ne transformă: Ciclu menstrual la 7 ani, menopauză şi andropauză la 30 de ani


Carnea de pui gigant, laptele de vacă și soia pline de hormoni, expunerea la substanțele chimice din șampoane și din plastic afectează dezvoltarea copiilor și strică echilibrul hormonal al adulților. Fetele intră devreme la pubertate, femeile mai devreme la menopauză. Băieților le cresc sânii, iar la bărbați survine mai repede andropauza. 
 „Revoluția alimentară” de după 1989 și occidentalizarea stilului de viață afectează organismul românilor. Fetițelor, la vârsta care încă ar trebui să se joace cu păpușile, le cresc sânii și le vine ciclul menstrual, iar femeilor, în plină maturitate sexuală, le apare menopauza. Medicii recunosc că, în ultimii ani, vârsta primei menstruații a scăzut foarte mult, fiind fetițe care au prima menstruație chiar și la 7 ani. Aceștia cred că de vină sunt alimentele pline de hormoni. „Vârsta primei menstruații a scăzut foarte mult. Aceasta a început să devină o obișnuință la vârsta de 9 ani. Cel mai probabil, alimentația cu hormoni este de vină. Scăderea vârstei la care apare prima menstruație explică și debutul rapid al vieții sexuale, în medie la 14 ani, după studiile din 2011, dar și sarcinile la adolescente”, explică doctorul sexolog Cătălin Groza. Și pediatrii sunt de părere că alimentația este o cauză care duce la apariția precoce a primei menstruații. „Debutul  pubertății poate fi afectat de factori genetici și factori de mediu. Unul dintre cei mai puternici predictori pentru vârsta menarhăi (momentul declanșării primei menstruații – n.r.) este vârsta la care mama fetei a avut prima menstruație. Factorii rasiali și etnici pot avea și ei o influență. Dintre factorii de mediu s-au dovedit importanți nutriția deficitară, poluarea, evenimentele stresante de viață, lipsa tatălui din familie și statusul socio-economic precar”, explică medicul pediatru Mariana Gruia.
        Șampoanele și loțiunile de corp influențează apariția precoce a menstruației
 Mai mult, medicul pediatru Mariana Gruia spune că de vină sunt șampoanele și loțiunile cu care sunt spălați copiii, care conțin parabeni. Apariția precoce a menstruației poate determina afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul zaharat. „Expunerea la substanțe chimice care afectează sistemul endocrin și care ar putea să fie o cauză de pubertate precoce include o substanță chimică care se găsește în plastic, Bisfenol A (BPA), cu structură asemănătoare estrogenului; parabenii care se găsesc în loțiuni, șampoane, geluri de duș și care mimează efectele estrogenilor; consumul mare de carne și produse lactate provenite de la animale crescute cu estrogeni sintetici. Toți acești factori își pun amprenta asupra creșterii copiilor, astfel încât, dacă în secolul 19 vârsta medie a menarhăi era între 16 si 17 ani, în secolele 20 și 21 aceasta a coborât până la 12-13 ani, în medie cu 4 luni la fiecare 10 ani. Vârsta precoce de apariție a menarhăi duce la o expunere  prelungită la estrogeni a organismului femeii, cu consecințe asupra sănătății, cum ar fi creșterea incidenței cancerului de sân, a bolilor cardiovasculare, obezității și a diabetului zaharat”, a mai spus pediatrul Mariana Gruia.
        Menopauza la vârste mai mici de 30 de ani
 Tot alimentația, dar și stresul, șocurile puternice, chiar și fumatul duc la o menopauză precoce. Dacă în mod normal, aceasta survine la vârste de peste 50 de ani, în ultimii ani, foarte multe femei intră la menopauză chiar și la vârste de 30 de ani, chiar și mai tinere. În mod normal, la acea vârstă femeile sunt fertile și pot da naștere unor copii perfect sănătoși. „Menopauza la 30 de ani devine un lucru normal. Mai grav este că am avut paciente care aveau puțin peste 20 de ani și intraseră la menopauză din cauza unor șocuri puternice. Alimentația este și ea o cauză. În principal, predispuse la o menopauză precoce sunt femeile care trăiesc la altitudini înalte, fumătoarele, dar și stresul este o cauză. Însă, de obicei, vârsta menopauzei este genetică, dar doar dacă fiica are același stil de viață cu mama”, mai spune doctorul Groza. Instalarea menopauzei nu îi mai permite femeii să poată avea copii.
        Și bărbații intră mai repede la andropauză
 Tot din cauza alimentației și a stilului de viață, și bărbații sunt afectați. Dacă în mod normal, în cazurile destul de rare, andropauza apare la vârste de peste 55 de ani, acum sunt bărbați care acuză simptome specifice de la vârste de 30 de ani. Scăderea libidoului, a potenței, dar și a fertilității sunt simptomele specifice andropauzei, cauzate de diminuarea producției de testosteron. Însă, spre deosebire de menopauză, andropauza îi permite bărbatului să poată face copii. „Din cauza alimentației, stresului, timpului prea mult petrecut pe scaun, a laptopului ținut pe brațe, apare andropauza. Bărbatului îi piere libidoului , îi scade potența, dar și fertilitatea. Actorii ce contribuie la instalarea andropauzei sunt: consumul excesiv de alcool, obezitatea, fumatul, diferite afecțiuni (hipertensiune, diabet, deficite hormonale, afectări hipotalamice), abuzul de medicamente, dieta nesănătoasă, lipsa efortului fizic, circulația deficitară. Cu toate astea, bărbatul rămâne fertil”, mai spune doctorul Cătălin Groza. Însă, andropauza poate fi tratată prin terapia substitutivă cu testosteron. Totuși, există mai multe metode prin care menopauza, dar și andropauza pot fi prevenite. Doctorul Groza recomandă un stil de viață sănătos, cu alimentație naturală, efort fizic, renunțarea la alcool și tutun. 
 Fenomenul „mutațiilor” a fost observat imediat după Revoluție, o dată cu intrarea în țară a puilor gigant „de la americani”, care au stricat echilibrul hormonal al copiilor, se arată pe site-ul doctorulzilei.ro. Doctorii avertizează însă că nu doar puiul de crescătorie duce la efeminare, ci și laptele de vacă nepasteurizat, mezelurile, soia, prezentă astăzi în toate formele și alimentele posibile, dar și naturistele apărute peste noapte. Invazia hormonilor feminini asupra testosteronului – Când apare la băieții sub 10-12 ani, este o problemă. „Vin micuți cu criză genitală, care constă în inflamarea glandelor mamare și chiar secreția unui lichid. Dacă acum cinci ani exista un caz la câteva luni, acum există și 5-6 pe lună”, trage un semnal de alarmă endocrinologul pediatru Luiza Vitan.  Glandele mamare încep să crească necontrolat când în corpul băieților se acumulează mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decât testosteron (hormonul sexual masculin). Același site scrie că principala sursă de hormoni feminini este carnea de la animale din crescătorii, tratate cu stimulente și antibiotice, urmată de laptele de vacă natural.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?