Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Sfinţire de biserică la Bordeştii de Jos



Parohia Bordeștii de Jos, din comuna Bordești, va fi în sărbătoare duminică, cu ocazia sfințirii picturii bisericii și a casei de prăznuire. Slujba va fi oficiată de IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă sunt așteptați să participe creștini atât din localitate cât și din împrejurimi.
Parohia Bordeștii de Jos este o parohie destul de nouă, înființată în anul 2003, odată cu desprinderea satului cu același nume de parohia Tâmboești, a cărei filie a fost încă din cele mai îndepărtate timpuri. La început, slujbele erau oficiate într-o capelă, ce a fost construită prin anii ’74-75, spre a servi ca și capelă mortuară pentru cimitirul din vecinătate. În anul 2005, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică. Aceasta a fost târnosită, adică i-a fost pecetluită sfânta masă din altar la 21 noiembrie 2010, de către IPS Epifanie, Arhiepiscopul Eparhiot de la acea vreme, moment în care atât femeile cât și bărbații au putut trece prin altar spre a se închina la cele sfinte.
Preotul paroh Cristi Muscalu a făcut apoi formele necesare pictării locașului de cult, lucrări ce s-au săvârșit în tehnica „fresco”. Lucrările de pictură au început în vara anului 2011 și s-au finalizat în toamna anului trecut. „Pictura a fost realizată prin strădania ctitorilor prof. Stelian Chiriac și a fiului său ing. Florin-Ionel, ce sunt fii ai satului și care deși locuiesc la Iași, nu au uitat de locurile în care au trăit moșii și strămoșii lor”, a precizat preot dr. Cristi Muscalu.
În ce privește construirea bucătăriei și transformarea capelei în trapeză, acestea s-au făcut prin strădania preotului și prin cheltuiala enoriașilor. „Pentru nevoile moderne, astfel de clădiri sunt absolut necesare. Ar fi fost păcat ca o astfel de clădire să fie dărâmată, doar pentru motivul că îi ia fața bisericii cum treci pe DN2N spre Dumitrești. Este totuși o construcție solidă, pe fundație de beton, ridicată din cărămidă. Să dărâmi e ușor, mai greu este să construiești, mai ales în aceste vremuri. Așteptăm cu emoție fericitul eveniment. De cinci ani, de când sunt în această parohie, am fost numai în șantiere, aștept și eu să facem sfințirea și să ne liniștim. Sunt vremuri grele, satul este mic, iar dacă nu am fi avut sprijinul domnului Stelian, greu am mai fi izbutit”, a mai spus preotul dr. Cristi Muscalu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?