Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Concerte corale extraordinare de Zilele Focşaniului


Unsprezece coruri din România și Grecia vor participa la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Coral Internațional Pastorala, organizat în cadrul Zilelor Municipiului Focșani. Astăzi, în Piața Teatrului Municipal va avea loc Serata Muzicală „Refrene corale”, iar sâmbătă, de la 15.30, va începe programul de concerte corale. 
 
Festivalul Coral Pastorala a devenit o una dintre cele mai importante manifestări culturale din Vrancea. La ediția din acest an vor participa unsprezece formații corale de prestigiu din România și Grecia, ca o dovadă a recunoașterii de care se bucură acest festival la nivel internațional. Este o recunoaștere a activității pe care o susține Corul Pastorala, al cărui dirijor este Dumitru Săndulachi. Festivalul cuprinde o Serată Muzicală în seara la vineri, în Piața Teatrului Municipal. 
Ziua de sâmbătă debutează la Mausoleul din Sud, unde va avea loc un recital „Cântece de slavă pentru eroii neamului”, iar de la 15.30 va începe programul de concerte corale. Programul va continua, duminică, atunci când sunt programate concerte și cântări liturgice în Protopopiatul Focsani, cu începere de la ora 10.00. Astfel, la Biserica Donie va avea loc un concert susținut de Corul „Învierea” din Timiș, iar la Biserica Sf. Ioan din Piața Unirii va susține un recital Corul „Solemnis”, din Satu Mare. 
De asemenea, la Biserica Sf. Nicolae Nou va avea loc un dialog coral între „Pastorala” și corul „Horodia I Ekfrasi Dimu Psahnon” din Grecia. Lista de formații care participă la Festivalul din Focșani mai cuprinde corurile „Amonia”, „Camerata” și „Trison” din Brăila, Ansamblul „Valurile Dunării”, tot din Braila, Corala Mixtă Ortodoxă „Neagu Ionescu” din Buzău, Cvintetul „ANATOLY” Brașov și corul „Astra” tot din Brașov. „A devenit deja o tradiție desfășurarea Festivalului Coral Pastorala în cadrul Zilelor Municipiului Focșani. Printre celelalte manifestări cultural artistice dedicate acestei sărbători, iubitorii muzicii corale din orașul nostru, care nu sunt puțini, datorită activității susținute a Corului Pastorala, vor avea ocazia să audieze 11 formații corale din țară și străinătate. Cu ocazia concertelor desfășurate la Teatrul Municipal, sâmbătă, începând cu orele 15.30, se vor bucura de interpretarea la un nivel artistic înalt a unor creații din muzica corală românească și universală. Suntem bucuroși de coincidența dintre festivalul coral și Zilele Municipiului Focșani prin faptul că invitații notri vor avea prilejul să admire orașul în stare de sărbătoare. Prin prezența formațiilor corale din străinătate se realizează o formă de integrare europeană, prin promovarea valorilor culturale românești și locale”, a declarat Doina Collavini, directoarea Corului „Pastorala”. 
        Scurte prezentări ale formațiilor corale
Corala Feminină „Camerata”
Corala Feminină „Camerata” este formată în urma demersului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila. Este o formație de amatori, care în cei 17 ani de activitate a acumulat un repertoriu de aproximativ 160 piese corale (pe voci egale, dar și mixte, în colaborare cu Corul bărbătesc Armonia), cântece din creația clasică universală, din cea autohtonă, piese de inspirație folclorică, cântece patriotice, religioase, colinde. Dirijorul formației este profesoara Paraschiva Moise, absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” – Facultatea de Compoziție, Dirijat și Pedagogie – București.
Corala Bărbătească „Armonia”
Corul Bărbătesc Armonia este prima instituție culturală atestată documentar la Brăila, muzica reprezentând semnul distinctiv al acestui frumos oraș dunărean.  Corul Armonia împlinește, în acest an, 143 de ani de îndelungată și prodigioasă activitate. Înființat în septembrie 1871, sub denumirea de „cor al comunei”, prin actul semnat de primarul meloman Constantin Petrescu, a fost la origine o formație artistică a căror membri erau calificați la școala de muzică vocală.
Numele de Armonia i-l dă, în anul 1923, Vintilă Voiculescu, cel de-al 8-lea dirijor al corului. După o întrerupere, generată de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, corul bărbătesc Armonia își reia activitatea în anul 1953. În ultimii 50 de ani, Corul Bărbătesc „Armonia” a cântat sub bagheta dirijorilor Ionel Petrișor Beșchea, Andrei Heinel, Lucian Åžoancă, Petrică Gogu, Dumitru Nistor și Ion Păvăloiu.
Corul „Trison”
De peste douăzeci de ani, formația corală Trison condusă cu profesionalism de profesorii Marcica și Åžtefan Lupu și-a onorat cartea de vizită prin deosebite participări la concursuri și festivaluri consacrate, deopotrivă în România și în Europa. De la înființare, componența Corului a suferit modificări, fixându-se actualmente la un număr de 30-35 persoane (tineri și maturi, bărbați și femei) care  lucrează în noua locație – Åžcoala Populară de Arte Vespasian Lungu – unde direcțiunea școlii sprijină toate activitățile Corului TRISON. Din participările recente ale Corului Trison menționăm Festivalul Internațional Coral SAMFEST desfășurat la Satu Mare (16-20 august 2012), Festivalul Coral Internațional Ioan Dimitrie Chirescu de la Cernavodă (24 noiembrie 2012) și Festivalul-Concurs Coral Internațional „Chernomorski Zvutsi” de la Balcic, Bulgaria (2013-2014).
Corul „SOLEMNIS” Satu Mare
Corul „Solemnis” a fost fondat în noiembrie 1995 la propunerea profesoarei și dirijoarei Maria Chiș. A fost aleasă această formă de activitate culturală în cadrul L.T.C.O.R., întrucât ea oferă posibilități educative deosebite atât componenților ei, cât și unor largi categorii de auditori. Fiind un cor bisericesc, participă la toate liturghiile duminicale și la praznice, având în repertoriu piese corale preponderent religioase, dar și laice, din creația românească și universală. Membrii corului „Solemnis” sunt în totalitate amatori, provenind din cele mai diverse categorii sociale. 
Ansamblul vocal instrumental ,,Valurile Dunării”
Ansamblul vocal instrumental „Valurile Dunării” s-a înființat în anul 1977, ca o manifestare artistică firească a unor tineri dintr-un cartier brăilean, cu o clasă de chitară, în cadrul Casei de Cultură, la inițiativa unui împătimit al muzicii, Iulian Anghelescu. După anul 1989, ansamblul efectuează 3 turnee în Austria, participă la schimburi culturale în Bulgaria și Ucraina. În cele aproape 2000 de spectacole, tinerii ansamblului și-au manifestat pasiunea sub bagheta dirijorului, încă de la înființare, Marius Mugur Anghelescu, absolvent al Åžcolii Populare de Artă și angajat al secțiunii opera-operetă din cadrul Teatrului „Nae Leonard” din Galați. 
Corul „Învierea”
Corul „Invierea” este un cor mixt format din 35 de persoane, dirijat de preotul Nicolae Strizu și înființat în anul 2004. Corul activează în fiecare duminică dând răspunsurile la Sfânta Liturghie, dar și în afara Bisericii. A participat la mai multe festivaluri în țară și străinătate: Festivalul internațional de Crăciun – Viena 2008 și 2013; Festivalul de folclor din Cetereze – Serbia 2009. A concertat pentru românii din Veneția, Verona, Cernăuți, Valea Timocului etc. 
 
Cvintetul „Anatoly”
Cinci tineri, cinci voci de excepție, pasiune, perseverență și o mare de… sunete. Aceasta a fost combinația perfectă pentru ca un grup vocal așa cum este „Anatoly” să cucerească definitiv publicul. Andrada Mureșan (alto), Gabriel Baciu (tenor I), Ciprian Cucu (tenor II), Ciprian Å¢uțu (bariton) și Marius Modiga (bas) cântă á capella, cu acompaniament, lucrări preclasice, clasice și romantice, muzică religioasă, colinde, prelucrări folclorice și lucrări contemporane, în aranjamente proprii. Cântă orice, pentru că talentul lor acceptă provocările de tot felul și pentru că de mai bine de un deceniu aceasta este tot ceea ce fac în timpul lor liber.
Corul de Camera „ASTRA” –  Brasov 
Corul de Cameră Astra are peste 700 de concerte susținute în țară și străinătate. A susținut anual concerte de colinde, concerte tematice și concerte comune alături de formații similare din țări precum Anglia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Ungaria, Venezuela și România. Susține concerte în cadrul stagiunii Filarmonicii din Brașov și concerte de binefacere pentru Fundația Hospice „Casa Speranței” – Brașov. Din anul 1986, dirijorul corului Astra este profesor doctor Ioan Oarcea, director al Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov. În cariera sa profesională s-a remarcat ca profesor de muzică, orchestrator, dirijor de orchestră și cor. Distins cu titlul de „profesor evidențiat” pentru activitatea sa didactică, a obținut numeroase premii și diplome ca dirijor de cor și orchestră.
Corala Mixtă Ortodoxă „Neagu Ionescu” Buzău
Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a luat ființă la inițiativa și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Ahiepiscopul Buzăului și Vrancei, dirijorul și fondatorul acesteia fiind Gianin-Cristian Oprea. Corala și-a început activitatea la 1 noiembrie 2013, iar din 24 noiembrie participă la oficierea Sfintelor Liturghii din duminici și sărbători la catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?