Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO: Matematica i-a făcut să plângă pe unii absolvenți de clasa a VIII-a


Absolvenții de clasa a VIII-a au terminat examenele de Evaluare Națională, ieri susținând ultima probă, cea la Matematică. Cifrele le-au dat bătăi de cap unora dintre viitorii liceeni, care au ieșit din sălile de examinare în lacrimi. Rezultatele dinainte de contestații vor fi afișate vineri. 
Elevii de clasa a VIII-a au trecut, ieri, de ultima probă din cadrul examenului de Evaluare Națională, respectiv proba scrisă la matematică. Potrivit oficialilor din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, de la această probă au absentat 137 de elevi, din totalul de 2.902 candidați înscriși, prezenți fiind 2.765. În ceea ce privește subiectele primite, părerile sunt împărțite. Pentru unii elevi examenul la Matematică a fost mai ușor decât cel de luni, de la Limba română. Pentru alții, fracțiile sau calculul perimetrului ori desenarea unei prisme drepte au fost mai grele. 
Mulți dintre absolvenții de clasa a VIII-a au ieșit din sălile de examinare cu ochii în lacrimi. În special subiectele la geometrie au fost cele care, spun copiii, i-au pus în mare dificultate. În aceste condiții, unii dintre elevi nu au așteptări că vor obține punctaje mari. Pentru mulți dintre ei, visul de a fi admiși la un liceu de top din județ s-a spulberat. „Au fost subiectele de dificultate medie, dar la partea de geometrie a fost mai greu. Aștept rezultatele, dar știu că nu vor fi cele la care speram inițial. Să văd acum ce șanse mai am să fiu admis la Unirea”, a spus un absolvent al Școlii „Anghel Saligny” din Focșani. Această probă nu a părut mai simplă nici pentru Andreea, absolventă a aceleiași unități de învățământ, care a ieșit din examen cu ochii în lacrimi „A fost greu la toată partea a treia, la partea de geometrie. Au fost subiectele grele și deși m-am pregătit, cred că voi lua nouă. Mă gândeam la cu totul altceva. Să vedem ce va fi”, a spus eleva. 
La subiectul I, elevii au avut de calculat aria unui romb, dar și suma muchiilor unui tetraedru, iar dintr-o diagramă desenată au trebuit să afle numărul elevilor de clasa a V-a care optează pentru studiul limbii spaniole. La cel de-al doilea subiect, ei  au avut de calculat media geometrică, dar lungimea unui drum parcurs de personajul Ion în trei zile. De asemenea, au avut de rezolvat o funcție, dar și reprezentarea ei într-un sistem de coordonate. Partea a III-a a cuprins probleme de geometrie. Astfel, elevii au avut de calculat aria unui triunghi echilateral aflat în interiorul unui dreptunghi, dar și volumul unei cutii de carton cu capac, sub forma unei prisme drepte, și aria suprafeței cartonului folosit pentru confecționarea cutiei. 
        Subiecte de dificultate medie 
Cât privește organizarea, șefii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea spun că această probă s-a desfășurat cu bine, fără incidente, respectându-se metodologia. „Subiectele au fost de dificultate medie, respectând condițiile programei de examen. Elevii au lucrat la clasă astfel de subiecte, iar un copil conștiincios poate lua cel puțin 9” , este de părere Fănel Lipan, inspector de specialitate în cadrul ISJ Vrancea. 
Rezultatele la examenul de Evaluare Națională sesiunea 2014 vor fi afișate în data de 27 iunie, până la ora 16.00, iar contestațiile vor fi depuse între orele 16.00 și 20.00. În perioada 28 iunie – 30 iunie vor fi soluționate contestatiile, iar în data de 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale. 
Notele obținute de elevi la examenul de Evaluare Națională contează la admiterea la liceu. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între nota de la evaluarea națională, care contează în proporție de 75%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care contează în proporție de 25%. Elevii vor fi repartizați la licee computerizat, în baza opțiunilor înscrise pe fișa personală, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere pentru fiecare liceu în parte.  
Subiectele AICI și baremul de corectare AICI


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?