Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Focşănenii din SUD au rămas mască atunci când au auzit pe ce se duc banii din buget


Cetățenii din cartierul Sud au răspuns „prezent” la întâlnirea organizată ieri de Primăria municipiului Focșani pentru dezbaterea bugetului local pentru anul 2015 și pentru discutarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din această zonă. Dezbaterea a avut loc la Școala nr. 8 „Alexandru Vlahuță”, unde s-au adunat mai mulți cetățeni, cu diverse probleme de comunicat primarului Decebal Bacinschi. De această dată, locurile din băncile clasei în care a avut loc întâlnirea au fost insuficiente pentru toți cei prezenți. Alături de primarul Bacinschi au fost prezenți trei consilieri locali, arondați zonei Sud, funcționari din cadrul aparatului de specialitate al Primăriei Focșani și șefii instituțiilor subordonate municipalității. 
 Întâlnirea a debutat cu prezentarea proiectului bugetului local pentru anul 2015, realizată de Carmen Grosu, directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Focșani. Aceasta a arătat că printre prioritățile municipalității pentru anul viitor se numără finalizarea proiectelor finanțate cu fonduri europene, respectiv Planul Integrat pentru Dezvoltare Urbană (PIDU), care se derulează în prezent în cartierul Sud pentru reabilitarea străzilor, trotuarelor și spațiilor verzi și proiectele pentru reabilitarea școlilor. 
 Bugetul local pentru anul 2015 totalizează 383 milioane de lei, în care sunt incluse atât veniturile proprii, provenite din colectarea de taxe și impozite locale, cât și fonduri de la Guvern și bani europeni, pentru diverse proiecte aflate în derulare. Din totalul cheltuielilor bugetului pentru anul viitor, cel mai mult, 47%, reprezintă cheltuieli cu energia termică, în care sunt incluse subvenția pentru încălzire, dar și fondurile necesare pentru derularea celei de-a doua etape a investiției cu fonduri europene pentru modernizarea rețelelor termice din Focșani. Unii dintre cei prezenți în sală l-au întrebat pe primar dacă se merită ca aproape jumătate din bugetul municipiului să meargă la ENET, în condițiile în care doar circa 60% din populația orașului mai este racordată la sistemul centralizat de încălzire. Răspunsul a fost că o bună parte din acești bani sunt fonduri europene, pentru continuarea proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare, contribuția Primăriei municipiului fiind de doar 5% din valoarea totală a proiectului. 
 De asemenea, 38% din totalul cheltuielilor locale din 2015 este destinat domeniului „învățământ”. Doar 2% din cheltuieli sunt pentru reparații străzi, fapt remarcat de cetățenii prezenți la întâlnire. „2% mi se pare foarte puțin pentru reparația străzilor, sunt gropi peste tot”, a spus un locuitor din Sud. Primarul Bacinschi a spus că străzile nu pot fi reparate dacă cetățenii nu își plătesc impozitele la bugetul local. „Gropile se repară din taxe și impozite. Am făcut o situație și știți cât trebuie să încasez, de anul trecut, numai de pe străzile Revoluției, Laminorul, Echității, Constructorului și Stadionului? 35 de miliarde de lei vechi. Este o sumă exagerat de mare. Nu poți să faci din ceva bici. Am doar 5 oameni care fac fel de fel de acte pentru recuperarea datoriilor. În plus, trebuie să asigurăm și funcționarea școlilor, iluminatul public, curățenia stradală și altele”, a răspuns primarul Decebal Bacinschi. 
        „Vă promit că toată lumea va avea loc de parcare în Sud!”
 Spiritele s-au încins apoi, cetățenii începând să-l bombardeze pe primar cu fel de fel de probleme, despre modul în care arată străzile, spațiile verzi, dar și despre sistemul centralizat de încălzire. „Pe strada Militari, ca să ducem copilul la școală, trebuie să îl cărăm în spate, nu se poate circula. Când va fi gata strada?”, a întrebat un cetățean. „Comuna Cîrligele arată mai bine decât Sudul de o sută de ori. E țiganiada aici!”, a spus o altă focșăneancă. Primarul a spus că, în câteva luni, străzile din zona Sud vor fi reabilitate complet. „Mai aveți răbdare câteva luni și mă criticați atunci. Am băgat miliarde în acest Sud. De două luni nu am putut face mai nimic din cauza ploilor. De câteva luni mă lupt să conving oamenii să dea gardurile la limita proprietății. Îmi pare foarte rău că din anul 2004 mă lupt pentru proiectele de rețele, străzi și spații verzi. Până nu terminam sistemul de termoficare nu puteam începe străzile. În toamnă veți avea gata străzile”, le-a spus primarul Decebal Bacinschi celor prezenți. 
 Cetățenii au fost preocupați și de soarta spațiilor verzi. „Din anul 1973 locuiesc în acest cartier și pentru prima oară văd că Primăria s-a implicat. Între blocurile I8 și I9 s-au plantat copaci, dar acolo se prefigurează o stradă. Ce se va întâmpla cu acești copaci? Avem nevoie de oxigen, nu de betoane”, a mai spus o focșăneanca. Primarul Bacinschi a spus că planurile din proiectul european PIDU vor fi respectate, dar în măsura în care pot fi protejate spațiile verzi și vegetația existentă, aceasta nu va fi afectată. În cadrul acestui proiect vor fi plantați peste 2.400 de copaci, în cartierele Sud, Laminorul și Mândrești.  
 O altă problemă importantă discutată ieri a fost și asigurarea locurilor de parcare pentru cetățenii din Sud, după finalizarea proiectului Plan Integrat de Dezvoltare Urbană. Primarul Decebal Bacinschi a spus că vor fi reziliate toate contractele actuale pentru închirierea parcărilor. Ulterior urmează să fie întocmită o listă cu persoanele care solicită un loc de parcare, pentru fiecare bloc, în ordinea primirii cererilor. Apoi vor fi trasate și numerotate locurile de parcare și, în funcție de solicitări, acestea vor fi repartizate. „Va fi un loc de parcare pentru fiecare apartament. Dacă nu va fi loc pentru toată lumea, pe străzile mai largi se pot amenaja parcări, pe un sens. Vă promit că toată lumea va avea loc de parcare”, a mai spus primarul Bacinschi.  
 Cetățenii veniți ieri la întâlnirea cu oficialii din Primăria Focșani au primit și un chestionar, despre ce consideră ei că este prioritar să fie realizat în oraș.
 Seria întâlnirilor cetățenești „Spune ce vrei pentru orașul tău!” continuă astăzi, tot de la ora 17.00, cu focșănenii din cartierul Bahne, la Școala nr. 3. 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?