Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Marele trofeu la Stagiunea Teatrală a Elevilor a fost câștigat de trupa ”Protha” de la Panciu


Stagiunea Teatrală a Elevilor din acest an și-a desemnat vineri câștigătorii. Exploziile de bucurie ale tinerilor au marcat anunțarea celor mai bune prestații teatrale ale ediției din acest an. Cel mai așteptat moment al festivității de premiere care a avut loc la Casa de Cultură „Leopoldina Bălănuță” din Focșani a fost prezentarea câștigătorilor premiului I și ai marelui trofeu al Stagiunii. Acesta a revenit elevilor de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, constituiți în trupa „Protha”, cu spectacolul „Mecanica inimii”, după Mathias Malzieu. Profesorul îndrumător al elevilor este Maricica Apreutesei, iar îndrumător artistic Cătălin Sfîrloagă. Elevii pănceni, majoritatea în clasa a XI-a, au primit emoționați trofeul Stagiunii, realizat de artistul plastic focșănean Ovidiu Opaiț. 
 Locul doi a fost adjudecat de trupa de la Liceul cu Program Sportiv din Focșani, cu piesa „Revoluția textilă” după Diana Manole. Profesorul îndrumător al elevilor a fost Ionela Ilie, iar îndrumători artistici George Năstase și Gabriel Gîndea. Premiul trei a revenit elevilor de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, cu spectacolul „Trei piese scurte și o cămilă nevăzută” după D. Solomon. Profesor îndrumător a fost Mihaela Fiștoc, iar îndrumători artistici aceiași George Năstase și Gabriel Gîndea. 
 Juriul a acordat și două premii speciale, pentru implicarea și susținerea fenomenului de teatru, pentru Colegiul Național „Al. I. Cuza” și Liceul Pedagogic „Spiru Haret”. De asemenea, au fost oferite două mențiuni speciale, pentru Liceul de Arte „D. Cuclin” din Galați și Liceul de Arte „M. Sterian” din Buzău, care au participat în premieră la Stagiunea Teatrală a Elevilor din Vrancea.  
 Premiile individuale, pentru cea mai bună interpretare a unui rol principal masculin a revenit lui Eduard Manolache de la Colegiul „Al. I. Cuza”, iar pentru cea mai bună actriță în rol principal a fost premiată Oana Nițu, de la Liceul de Arte din Buzău. 
 Premiile, în valoare totală de 7.000 lei, asigurate de Consiliul Local și Primăria Focșani, au fost distribuite astfel: premiul I – 3.000 lei, premiul II – 2.000 lei, premiul III – 1.000 lei și câte 500 lei pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță. Toți profesorii îndrumători au primit diplome de participare.
 Directorul Casei de Cultură, Aurel Oborocea, a specificat că pe viitor se dorește transformarea Stagiunii Teatrale a Elevilor într-un festival național. Premiile au fost acordate de regizorul Mihai Lungeanu care, alături de Marinela Èšepuș, directorul teatrului „C. Nottara” din București, au constituit juriul ediției din acest an. „Cred că Stagiunea Teatrală a Elevilor este cea mai longevivă din toată țara, fiind la ediția a XXXII-a, fapt care presupune un mare efort din partea tuturor celor implicați. Cred că important pentru voi este că faceți teatru pentru a găsi prieteni, pentru a socializa, pentru a purta un costum așa cum se cuvine și pentru a rosti limba română așa cum trebuie”, a spus Marinela Èšepuș, care i-a sfătuit pe îndrumătorii artistici să aleagă pe viitor piese adecvate vârstei adolescenților.  Regizorul Mihai Lungeanu a mărturisit că revine după 10 ani pe scena focșăneană și că a regăsit emoția acestei stagiuni. „Dacă veți păstra experiența emoției de pe scenă și responsabilitatea cuvintelor pe care le rostiți, veți fi oameni câștigați spiritual, cultural, afectiv și moral”, a declarat regizorul Lungeanu. Acesta a ținut să specifice și că arta teatrului înseamnă și arta de a fi spectator, cerând tinerilor să nu confunde teatrul cu o competiție sportivă sau entuziasmul cu exagerarea.   
 Anul trecut, trofeul STEV a fost câștigat de două trupe de teatru, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu și Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?