Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Guvernul alocă fonduri pentru lucrări de regularizare a râului Siret


Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de investiții care vizează amenajarea râului Siret pe sectorul Homocea – confluența cu fluviul Dunărea, județele Vrancea și Galați. Este vorba de o investiție în valoare totală de 140.757.000 de lei. În urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, anul trecut, la guvern, județului Vrancea i-a fost alocată suma de 38 milioane de lei pentru regularizarea unor cursuri de apă.  
 
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de hotărâre privind amenajarea râului Siret pe sectorul Homocea – confluența cu fluviul Dunărea, în județele Vrancea și Galați. Este vorba de o investiție totală în valoare de 140.757.000 de lei, după cum informează Biroul de presă al Guvernului.
Hotărârea adoptată de Guvern cuprinde lista a cinci obiective de investiții prioritare din infrastructura de gospodărire a apelor și de mediu, pentru limitarea, prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, precum și a caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici aferenți acestora. Finanțarea acestor obiective se va face din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, precizează sursa citată. 
Reamintim că la nivelul județului Vrancea există în curs de implementare un amplu proiect de regularizare a cursurilor de apă. Directorul general al Apelor Române, Vasile Pintilie (FOTO), declara la începutul lunii martie că proiectul de regularizare a cursurilor de apă din Vrancea va continua și anul acesta. „Cel mai mare proiect de regularizare și recalibrare a albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea va continua și anul acesta. Este vorba atât de continuarea lucrărilor în zonele în care nu au fost finalizate anul trecut, dar și de începerea unor lucrări noi”, preciza Pintilie. 
Acesta a spus că printre lucrările noi se numără consolidare mal râul Putna în zona localității Vînători, consolidare mal Siret în zona localității Suraia, amenajare râu Trotuș în zona municipiului Adjud. De asemenea, vor continua lucrările de amenajare a râului Zăbala în zona localității Năruja. 
Anul trecut au fost finalizate lucrările de consolidare mal drept râu Siret, sector Vadu Roșca, comuna Vulturu; consolidare mal râul Putna, la Bolotești; regularizare pârâu Zăbala, la Prahuda, comuna Paltin; regularizare pârâu Åžușița la Cîmpuri; protecție stație de alimentare cu apă Chetroaia-Panciu; regularizare râu Milcov la Supuși, Odobești. În prezent se află în curs de finalizare lucrări de amenajare a râului Putna în zona Å¢ifești, consolidare de mal pârâu Dragomira la Soveja, regularizare râu Putna în aval de Vidra, amenajare pârâu Zăbala în comuna Nereju, amenajare pârâu Zăbala în comuna Paltin, amenajare pârâu Zăbala în comuna Spulber, amenajare pârâu Zăbala în comuna Nereju.
      Finanțare europeană sau guvernamentală pentru 20 de proiecte
 
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că la nivelul județului Vrancea mai sunt realizate alte 20 de proiecte care vizează regularizări ale unor cursuri de apă, proiecte care urmează să primească finanțare europeană sau guvernamentală. Este vorba de următoarele proiecte de investiții: Zăbrăuți – amenajări curs apă în zona localității Fitionești; Milcov -amenajări curs apă în aval de localitatea Golești până la confluența cu Râul Putna; Milcov – amenajare curs apă în zona localităților Odobești și Cîmpineanca; Rîmnicu Sărat – amenajare curs apă în zona localităților Jitia, Dumitrești – Bicești, Buda, Topliceni, Valea Rîmnicului; Slimnic – regularizare curs apă în zona localității Slimnic, Tîmboiești; Trotuș – amenajare curs apă în zona localității Adjud; Putna – amenajare curs apă în zona localității Boțîrlău.
Totodată, Marian Oprișan a afirmat că se caută soluții de finanțare pentru continuarea unor lucrări deja începute, dintre care a amintit lucrarea de apărare de dig pe malul drept al râului Rîmnicu Sărat, în zona localității Măicănești.
       Reluarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, în atenția Guvernului
În atenția Guvernului Ponta se află și proiectul de amenajare a Canalului Siret-Bărăgan. Anul acesta, guvernul a aprobat proiectul de lege pentru înființarea Regiei Autonome „Administrația Canalului Siret – Bărăgan”, care se va ocupa cu tot ceea ce înseamnă investiții, lucrări, stadii de execuție. Reluarea investițiilor la acest proiect important a fost posibilă ca urmare a multitudinii de demersuri făcute de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, care a anticipat potențialul economic, dar și turistic al acestei investiții. 
Lucrările pentru construcția Canalului Siret – Bărăgan au început înainte de 1989, valoarea proiectului fiind estimată la aproximativ 4,3 miliarde dolari. Canalul Siret – Bărăgan face parte dintr-un proiect amplu, care include și amenajările hidrotehnice de la râul Siret. Potrivit specialiștilor, cel mai important beneficiu va fi irigarea a aproximativ 700.000 de hectare de teren agricol din județele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași. Canalul va reduce simțitor costurile cu energia electrică folosită la irigații și va face posibilă aducerea apei pe terenuri neirigate în prezent. 
Construcția primului tronson al Canalului Siret-Bărăgan a început în 1987, având o lungime de 50 km. Acest tronson este amplasat pe teritoriul județului Vrancea, asigurând apa pentru irigarea unei suprafețe de 154.283 de hectare. Până în prezent, au fost construiți 11 kilometri, iar pentru finalizarea celor 50 de kilometri sunt necesare aproximativ 350 milioane euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?