Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Lentilele de contact purtate necorespunzător pot duce la pierderea vederii


Lentilele de contact purtate peste opt ore pe zi – în anumite cazuri chiar și 14 ore pe zi – împiedică oxigenarea ochilor, fenomen care, în timp, ar putea duce la pierderea vederii, avertizează oftalmologii. Unul dintre riscurile purtării lentilelor de contact până la peste 14 ore pe zi este lipsirea de oxigen a ochilor, iar simptomele sunt cu atât mai periculoase cu cât nu sunt dureroase și pot fi detectate cu un microscop special, conform dailymail.co.uk. Această afecțiune este denumită neovascularizare corneană. 
Corneea – stratul transparent de la suprafața exterioară a ochiului – este singura parte a corpului care își ia rezervele de oxigen direct din aer, iar nu din sânge. „Lentilele de contact acționează ca o barieră față de rezerva de oxigen din mediul înconjurător, deci purtarea lor prelungită poate lipsi corneea de oxigen. Organismul compensează acest lucru creând noi vase de sânge peste cornee pentru a asigura o rezervă de oxigen, ceea ce duce la neovascularizarea corneană. Dacă simptomele nu sunt descoperite la timp, ochii vor fi acoperiți cu vase de sânge, iar acest lucru opacizează corneea și, în cazuri rare, pot amenința vederea”, a declarat Hosam Kasaby, chirurg oftalmolog la Spitalul Universitar din Southend. 
Problema este că această afecțiune se poate dezvolta în câțiva ani – și numai când ajunge într-un stadiu avansat, purtătorii de lentile de contact devin conștienți de această problemă, deoarece cauzează iritarea și înroșirea ochilor, iar în aceste situații, ar putea fi prea târziu. Renunțarea la lentile de contact poate duce la dispariția vaselor de sânge și la remisia acestei afecțiuni, deși în cazuri severe, când vasele de sânge au crescut în exces, deși acestea dispar ulterior, pot lăsa cicatrice. 
Neovascularizarea corneană este mai frecvent întâlnită în cazul lentilelor moi, fabricate dintr-un material plastic în combinație cu apă. Celălalt tip de lentile, permeabile la gaz, deși sunt rigide, permit o mai bună oxigenare a ochilor. „A apărut, de asemenea, un nou tip de lentile, din silicon-hidrogel, care permit oxigenarea mai bună a corneei decât materialele mai moi, acestea fiind o variantă mai recomandabilă”, a spus Robert Glass, un optometrician din Manchester.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?