Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: DEZASTRU după ploile torenţiale, pe Valea Râmnicului


Ploile torențiale din ultimele zile au produs o serie de pagube și stricăciuni în toate localitățile de pe Valea Râmnicului. Sâmbătă, la primele ore ale dimineții, Drumul Național 2N între localitățile Jitia de Jos și Vintileasca a fost din nou blocat. Noua platformă a drumului, făcută în cursul zilei de vineri, a alunecat din nou în albia râului Râmnicu Sărat. O persoană din Dealul Sării, comuna Jitia, a fost luată cu ambulanța sâmbătă dimineață, dar din cauza drumului autosanitara a fost trasă cu buldozerul și la urcare și la coborâre. Cât privește situația drumului național, aceasta rămâne incertă deoarece ce se repară în cursul unei zile alunecă la vale noaptea. 
 Primarul de la Jitia Ion Gheorghiță spune că lucrurile au căpătat o amploare și mai mare, iar alunecările de teren și apa râului Râmnicu Sărat sunt cele mai mari pericole. De asemenea, o problemă la fel de gravă este tot pe Drumul Național DN 2N în zona pădurii la Canton, unde la un metru de drum, o alunecare imensă de teren riscă să surpe o porțiune însemnată de șosea. La podul 6 sau intersecția DN 2 N cu drumul comunal ce duce în satul Dealu Sării, un dig de sprijin de la piciorul podului a fost distrus și șoseaua se surpă în apa Râmnicului Sărat pe sensul de mers spre Vintileasca.  La Jitia de Jos alunecarea de teren tinde să blocheze albia Râmnicului Sărat și să se formeze un baraj în care se pot acumula mii de tone de apă. „La alunecarea de teren de la Jitia de Jos este pericol ce e acolo. Oamenii care muncesc acolo cred că își blestemă zilele. Avem probleme la nivelul satului Jitia. Digul de sprijin a fost distrus de apă la inundațiile din 2005, nu s-a mai făcut nimic în loc, iar drumul ce duce la Mănăstirea Poiana Mărului și comuna Bisoca este la un pas de a fi distrus. În pericol sunt și locuințele de acolo, apa mai are 3 metri și ajunge la case. Trebuie găsite soluții că la o altă viitură apa mătură tot în cale. Trebuie să se găsească și o altă cale de acces către noi în sus la Jitia și Vintileasca în afară de acest drum național. Este nevoie urgentă de o regularizare ca la carte a albiei Râmnicului de la Râmnicu Sărat până la Vintileasca”, a spus Ion Gheorghiță, primarul de la Jitia. 
        Vintileasca. Alimentele cărate peste râpa de la Jitia 
 Pentru ca populația de la Vintileasca să nu aibă de suferit din cauza lipsei alimentelor, primarul localității Georgel Spătaru a mers pe la toate cele 12 magazine din localitate și i-a chemat pe toți comercianții la râpa de la Jitia pentru a lua pâine și alte bunuri alimentare necesare. Cât privește starea drumurilor comunale de la Vintileasca acestea sunt calamitate în proporție foarte mare, iar piatra de pe drum a fost luată de ape. „Sâmbătă dimineață drumul național nu mai exista la Jitia de Jos. Platforma nouă a drumului era deja în gârlă. Am fost și am dus și am adus oamenii care mergeau la autobuz sau la microbuz. Este foarte greu în acest punct și nu se mai poate circula. Am stat o oră să aștept lumea care venea de la vale și să îi duc acasă și în decurs de o oră, alunecarea de teren s-a deplasat un metru. La nivelul localității Vintileasca nu sunt probleme grave, în schimb am kilometrii de drumuri comunale și sătești colmatate și distruse de ploi. Am drumuri unde nu mai este o piatră pe șosea. La capitolul bani stăm foarte prost, nu putem acoperi din bugetul nostru aceste distrugeri. Trebuie ca Guvernul să ne ajute să refacem infrastructura rutieră și tot ce ne-au distrus aceste ploi”, a spus Georgel Spătaru, primarul de la Vintileasca. 
        Dumitrești. Åžase case inundate în Linie din cauza ploilor torențiale 
 Sâmbătă, din cauza reprizelor de ploaie torențială și a apei adunată de pe dealuri, șase case de la Dumitrești au fost inundate, în satul Linie. Conform datelor furnizate de Petrică Dogaru, primarul localității, în casele cu pricina apa a intrat în beciuri, dar și în camerele care sunt situate mai jos la nivel cu pământul. În satul Trestia, un deal de pământ a alunecat la vale și a blocat drumul, abia se mai poate trece cu căruța. Ploaia torențială de sâmbătă a adus cu ea și grindină destul de mare, însă nu se cunosc la acest moment eventuale pagube în gospodăriile oamenilor. Drumul Județean 204 P Dumitrești – Tinoasa – Gura Caliței este avariat în proporție de 70%. Aici, piatra de pe șosea a fost cărată de ploaie și pe drum nu a rămas decât pământ, iar în foarte multe locuri s-au format șanțuri destul de adânci.  Toate drumurile comunale din Dumitrești sunt calamitate. „Este de jale, în două minute vine potopul de ploaie și distruge tot. Am reparat conducta de alimentare cu apă și urmează ca săptămâna ce vine să dăm drumul la apă. Nu știm pe unde să mai acționăm să redăm drumurile circulației. Este nevoie urgentă ca Guvernul să aloce fonduri să reparăm toate distrugerile provocate până acum. Avem nevoie de un autogreder care să reprofileze drumurile pe anumite porțiuni și unde este nevoie să aducem din nou piatră pe drumuri. Ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă”, a spus Petrică Dogaru, primarul localității.  
        Chiojdeni. 20 de case în prag de izolare la Săritoarea 
 În jur de 20 de case din punctul Săritoarea din satul Luncile, comuna Chiojdeni sunt la un metru distanță de a rămâne izolate complet. Åžerban Pîrlogea, primarul localității a spus că drumul comunal ce face legătura cu locuințele în cauză se surpă pe zi ce trece și la acest moment se mai circulă doar cu piciorul. În satul Cătăuți nu se mai poate circula decât cu piciorul, iar la râpa mare așa cum este cunoscută după alunecările de teren din anul 1996 de la Luncile, valul de pământ curge la vale să astupe Drumul Național DN 2 N. „Avem multe drumuri comunale și de interes local care au fost avariate. Drumul de la Cătăuți a fost afectat pe o lungime de 5 kilometri, Seciu 2 kilometri, Chiojdeni 1,2 kilometri, Mărăcini un kilometru, Lojnița 2 kilometri. Mare problemă o să fie la Luncile, unde la alunecarea de teren cea mare o altă alunecare de teren s-a produs și cred că va astupa drumul național DN 2N. Trebuie să punem piatră pe drumurile comunale că apa a cărat tot în cale și acum nu a mai rămas decât pământul”, a spus Åžerban Pîrlogea, primarul din Chiojdeni. 
         Bordești. DN 2 N rupt în patru locuri 
 Tot sâmbătă, din cauza ploilor care au căzut cu nemiluita, Drumul Național DN 2N s-a rupt în patru locuri. Cel mai grav este în punctul Valea de la parcarea nucilor de lângă Bordești, unde șoseaua s-a lăsat mai bine de 25 de centimetri pe ambele sensuri. Ca să se mai poată circula cei de la Drumuri Naționale Vrancea au pus un pic de asfalt care să diminueze ruptura din șosea. În alte trei puncte pe un sens de mers, drumul s-a crăpat pur și simplu și a plecat la vale odată cu alunecarea de teren. „Am mers spre Focșani și am văzut că în mai multe locuri drumul național spre Bordești s-a rupt pur și simplu. Cel mai grav este în apropiere de Bordești în punctul valea de la parcarea de la Nuci. Aici șoseaua s-a lăsat mai bine de 25 de centimetri, mai mult pe sensul de mers de la Dumitrești la Bordești. Am sunat la Drumuri naționale pentru a relata situația și au pus cei de la această instituție un pic de asfalt care să se mai poată circula”, a spus Marius Bodoc, viceprimarul de la Dumitrești. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?