Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GALERIE FOTO:Mii de oameni – izolaţi la Jitia, Vintileasca, Gura Caliţei, Vizantea Livezi


Aproximativ 7.000 de persoane din comunele vrâncene Jitia și Vintileasca sunt izolate, după ce drumul național 2N Dumbrăveni – Jitia – Vintileasca a fost distrus, în noaptea de miercuri spre joi, de ploile abundente, care au activat alunecări de teren. Pentru deblocarea situației, CNADNR a trimis în zonă o firmă care lucrează la realizarea unei căi de trecere provizorie pentru a se putea aproviziona localitățile izolate. Circulația pe drumul național 2 N spre comuna Vintileasca a fost redeschisă în punctul Jitia de Jos. Din păcate nu se poate trece decât cu mașinile cu tracțiune integrală. Tot din cauza ploilor torențiale, au rămas izolați și localnicii din satul Plopu, comuna Gura Caliței, unde apele au luat un podeț, astfel că oamenii nu mai pot ieși din sat. 
 Aproximativ 7.000 de persoane din comunele vrâncene Jitia și Vintileasca sunt izolate, după ce drumul național 2N Dumbrăveni – Jitia – Vintileasca a fost distrus, în noaptea de miercuri spre joi, de ploile abundente, care au activat alunecări de teren. Apa râului Râmnicu Sărat a rupt digul de deviere și fosta platformă a drumului a ajuns în apă. Mai bine de 24 de ore comunele Jitia și Vintileasca au fost complet izolate. „Ploile însemnate cantitativ au produs o alunecare de teren pe DN 2N, între comunele Chiojdeni și Jitia. Drumul național a fost afectat pe o distanță de aproximativ o sută de metri, acesta devenind impracticabil. Se intervine cu utilaje contractate de CNADNR. Aprovizionarea se face prin transbordare. S-a luat legătura cu agenții economici din comunele Jitia și Vintileasca. Reprezentanții Secției de Drumuri Naționale apreciază că în jurul orei 15.00 se va putea relua circulația”, a declarat ieri plutonierul major Florin Olaru, de la Biroul de presă al ISU Vrancea. 
 Pentru deblocarea situației, CNADNR a trimis ieri dimineață în zonă o firmă care lucrează la realizarea unei căi de trecere provizorie pentru a se putea aproviziona localitățile izolate, dar lucrările se desfășoară cu dificultate atât din cauza condițiilor meteorologice, cât mai ales din cauza instabilității accentuate a solului. „Am intervenit în regim de urgență cu utilaje pentru a realiza o cale de trecere provizorie pentru a putea asigura circulația mașinilor cu un tonaj mai mic de 3,5 tone. Sperăm ca în 4-5 ore (până aseară la ora 18.00-n.r.) să reușim să dăm drumul circulației pe această rută provizorie. Lucrările constau în realizarea unui terasament, protecție cu arocamente (roci de mari dimensiuni puse la baza terasamentului pentru a nu fi luat de apă-n.r.) și ulterior balastarea acestei căi provizorii. Ulterior, după ce ploile se vor opri, vom reface varianta definitivă de circulație care înseamnă refacerea terasamentului, a șanțurilor de colectare a apelor pluviale, taluzări de maluri, lucrări de protecție și balastări”, au declarat oficiali ai CNADNR. 
 Oamenii din comunele Jitia și Vintileasca au fost nevoiți să treacă dintr-o parte în alta pe jos, prin noroi, cu bagajele în mâini și copiii în brațe. Aceștia spun că nu au mai văzut ploi atât de puternice din anii ’70. „Asta este puterea lui Dumnezeu, nu avem ce să facem. Noi ne bucurăm că de data asta autoritățile au intervenit imediat, iar o firmă se ocupă acum de refacerea drumului pentru a putea circula în condiții normale. Așa trebuie intervenit în orice situație de acest gen”, ne-a spus o femeie.
        Se circulă greu spre Vintileasca
 Circulația pe drumul național 2 N spre comuna Vintileasca a fost redeschisă în punctul Jitia de Jos. Din păcate nu se poate trece decât cu mașinile cu tracțiune integrală, cele mici, dar și mijloacele de transport în comun fac cale întoarsă de la Jitia de Jos.  „Se trece cu mare greutate la râpă. Sunt utilaje acolo și dacă rămân mașinile înțepenite le trag cei de acolo. Au adus și un buldozer, însă lucrurile se mișcă greu deoarece balastul este ud și nu se poate bate. Un lucru bun dacă pot spune așa este faptul că alunecarea de teren nu a afectat cele trei locuințe care se află lângă ea. Avem probleme la nivelul satului Jitia. Digul de sprijin a fost disturs de apă la inundațiile din 2005, nu s-a mai făcut nimic în loc, iar drumul ce duce la Mănăstirea Poiana Mărului și comuna Bisoca este la un pas de a fi distrus. În pericol sunt și locuințele de acolo. Trebuie găsite soluții că la o altă viitură apa mătură tot în cale”, a spus Ion Gheorghiță, primarul de la Jitia. 
 Acesta a mai spus că în toate zonele unde au fost alunecări de teren, acestea s-au reactivat. Probleme vor fi tot pe Drumul Național DN 2N în zona pădurii la Canton, unde la un metru de drum, o alunecare imensă de teren riscă să surpe o porțiune însemnată de șosea. De asemenea, la podul 6 sau intersecția DN 2 N cu drumul comunal ce duce în satul Dealu Sării, un dif de sprijin de la piciorul podului a fost distrus și șoseaua a început să se surpe în apa Râmnicului Sărat pe sensul de mers spre Vintileasca.  
 În comuna Vintileasca, drumurile sătești și comunale au fost grav afectate de torenții adunați de pe dealuri care au cărat piatra de pe drum. „Am fost dimineață și am dus oamenii la autobuz că nu aveau cum să ajungă. După amiază am fost din nou deoarece nu se putea trece. La nivelul comunei acționăm de la ora cinci dimineața pentru a repara stricăciunile produse de ploaie. Am avut probleme cu energia electrică, aproape un sfert de comună a picat curentul, dar am găsit soluții și am rezolvat această problemă. Probleme deosebite sunt pe drumurile comunale unde apa a cărat piatra de pe șosea. S-au reactivat vechile alunecări de teren și drumul s-a deteriorat din nou. Cel mai dificil este pe drumul comunal Tănăsari, dar și pe drumul După Măgură. Sperăm să nu mai plouă, în caz contrar nu știm cum vor evolua lucrurile”, a spus Georgel Spătaru, primarul din Vintileasca. 
        Torenții au spălat drumurile de piatră   
 Conform datelor furnizate de Șerban Pîrlogea, primarul comunei Chiojdeni, după ploile abundente cel mai mult au fost deteriorate drumurile comunale. De asemenea și Drumul Județean 204 L Chiojdeni-Cătăuți-limită cu județul Buzău a fost deteriorat în mai multe locuri. „Avem multe drumuri comunale și de interes local care au fost avariate. Drumul de la Cătăuți a fost afectat pe o lungime de 5 kilometri, Seciu 2 kilometri, Chiojdeni 1,2 kilometri, Mărăcini un kilometru, Lojnița 2 kilometri. Mare problemă o să fie la Luncile, unde la alunecarea de teren cea mare o altă alunecare de teren s-a produs și cred că va astupa drumul național DN 2N”, a spus Șerban Pîrlogea, primarul din Chiojdeni. 
       O casă riscă să fie astupată de un munte de pământ
 Primarul comunei Dumitrești Petrică Dogaru a precizat că în satul Motnău, o locuință este la un pas de a fi astupată de un munte de pământ. Mai exact, o alunecare de teren a dislocat un ebulment de pământ din pădure și s-a oprit la 4 metri de casa lui Eugen Spătaru. 
 Drumul comunal DC 171 Dumitreștii de Sus- Trestia este afectat în mai multe locuri și se circulă destul de greu, doar pe un singur fir. „Am acționat cu utilajele noastre din dotare pentru a remedia problemele apărute pe drumurile din localitate. Am cumpărat și 100 de metri de conductă pentru alimentarea cu apă și sper ca în cursul zilei de vineri să reușim să dăm drumul la apă. Dar vă spun sincer că nu mai avem bani. Am folosit toate resursele pe care le aveam. Aceste ploi cu alunecările de teren și cu surpările de drum ne-au dat peste cap și ne-au consumat resursele financiare pe care le aveam. Dacă mai plouă un ebulment uriaș cu copaci cu tot vine la vale și va acoperi cu pământ casa lui Eugen Spătaru din Motnău. Este de jale și nu mai știm pe unde să acționăm ca să rezolvăm toate problemele”, a spus Petrică Dogaru, primarul comunei Dumitrești. 
        372 de persoane izolate în satul Plopu
 Tot din cauza ploilor torențiale, au rămas izolați și localnicii din satul Plopu, comuna Gura Caliței, unde apele au luat un podeț, astfel că oamenii nu mai pot ieși din sat. „Un podeț din tuburi amplasat pe DC 154, comuna Gura Caliței, a fost luat de ape, iar 372 de locuitori ai satului Plopu au rămas izolați. Am fost informați că Ministrul Apărării Naționale, va trimite în zonă un pod de pontoane pentru ca cel mai târziu mâine (azi-n.r.) să putem relua circulația și aprovizionarea populației cu alimente”, a declarat primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără. 
 Åži în comuna Vizantea Livezi, pe drumul care face legătura cu satul Mesteacăn, un podeț din tuburi a fost distrus de ape, oamenii fiind izolați.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?