Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

„Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”


Mii de vrânceni suferă de hipertensiune arterială. Această afecțiune este numită și „ucigașul silențios”, deoarece poate determina apariția a numeroase boli grave, cum ar fi: infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, accident ischemic tranzitoriu. Pe termen lung, hipertensiunea arterială poate avea consecințe asupra tuturor organelor: retinopatie hipertensivă, encefalopatie hipertensivă, insuficiență renală sau disecție de aortă. Simptomele aceste afecțiuni constau în amețeli, dureri în piept, tulburări de vedere, deși, ani la rând, această afecțiune este asimptomatică. 
Astăzi se serbează Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, sub egida „Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”. În acest sens, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au emis un comunicat de presă, prin intermediul căruia îndeamnă vrâncenii să se prezinte la medic, pentru a-și verifica tensiunea arterială. „Hipertensiunea arterială este o boală, care evoluează lent, fără o simptomatologie precisă, dar care poate fi prevenită și, foarte important, care este simplu de diagnosticat – prin măsurarea tensiunii arteriale, o acțiune care nu durează mai mult de câteva minute. Vream să atragem atenția asupra rolului esențial al măsurării constante a tensiunii arteriale în diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale”, spun specialiștii DSP.
Aceștia atrag atenția că, în primul rând, tensiunea nu trebuie luată imediat ce intră pacientul pe ușă. Trebuie făcute cel puțin trei înregistrări ale valorii tensionale, la ambele brațe, fiindcă pot exista diferențe. Mai mult, cei care preferă să-și monitorizeze tensiunea singuri, acasă, trebuie să știe că singurele dispozitive omologate de Organizația Mondială a Sănătății sunt cele care măsoară tensiunea la nivelul brațului, nu la încheietura mâinii. Tensiunea trebuie să se mențină sub 14 cu 9 mmHg, indiferent de vârstă.
     Sfaturi pentru menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale
Pentru a preveni complicațiile și bolile care pot apărea în urma creșterii valorilor tensiunii arteriale, specialiștii DSP au și o serie de recomandări. Celor care se știu cu hiperteniune arterială, specialiștii le recomandă să-și ia zilnic medicamentele prescrise de medic. Foarte importante sunt alimentația și efortul fizic făcut zilnic.
„Fă sport. Să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată, ca mersul pe jos de exemplu, în fiecare zi a săptămânii. Cele 30 de minute pot fi împărțite în segmente de câte 10 minute. Alege alimente care conțin puțină sare și sodiu. O persoană sănătoasă ar trebui să consume nu mai mult de 2,4 grame de sodiu pe zi. Asta înseamnă 6 grame, adică o linguriță de sare de masă pe zi. Pentru o persoană cu hipertensiune arterială, medicul va recomanda mai puțină sare. Citește etichetele alimentelor pe care le cumperi. Aproape toate alimentele conservate conțin sodiu. De fiecare dată când consumi sau prepari alimente conservate, vezi cât sodiu conține o porție. Notează-ți cât sodiu consumi într-o zi. S-ar putea să fii surprins de ce cantitate mare de sodiu consumi și vei putea decide ce tip de alimente să scazi sau să elimini din dietă. Folosește condimente și ierburi aromate pentru a condimenta alimentele pe care le prepari acasă. Mănâncă mai multe fructe, legume, semințe si brânzeturi cu conținut scăzut de grăsime. Dacă consumi alcool, consumă în cantități moderate”, recomandă specialiștii DSP. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?