Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Pacienţii Spitalului Judeţean „mânăncă“ peste un milion de lei, anual


   Spitalul Județean de Urgență din Focșani cheltuie aproximativ un milion și jumătate de lei, anual, pentru hrana pacienților internați în secțiile de specialitate. Potrivit reprezentanților unității, anul trecut s-a cheltuit suma de 1.397.078 lei, adică aproximativ 118 mii de lei lunar pentru mâncarea celor aproximativ 3 mii de pacienți internați. Deși suma pare foarte mare, rația zilnică pentru hrana unui pacient este de doar 7 lei. Aceștia primesc supe, compot, ceai sau diferite mâncăruri pe bază de legume.
   Suma alocată rației de hrană a pacienților fluctuează în funcție de afecțiune sau grupa de vârstă. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-3 ani, suma alocată pentru hrana zilnică este de 6 lei, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani de 7,8 lei. Pentru pacienții suferinzi de diverse boli grave, suma diferă în funcție de gravitatea afecțiunii. Astfel, bolnavii de TBC și cei de HIV beneficiază de 13 lei, bolnavii de diabet de 12 lei, bolnavii de hepatită și cei cu arsuri de 11, 5 lei, bolnavii psihic de 10 lei, lehuzele de 8 lei, iar internații de o zi beneficiază de hrană de 5,1 lei. Din acești bani, pacienții primesc trei mese zilnic și o gustare sau un supliment nutrițional pentru anumite categorii de bolnavi, cum ar fi lehuzele sau bolnavii de diabet. 
   Regimurile alcătuite de medicii nutriționiști sunt particularizate pe diverse tipuri de afecțiuni. Lehuzele și persoanele arse primesc în plus față de restul bolnavilor, mere și lapte. În cazul dietelor comune, pacienții primesc la masă supe, ciorbe, fasole, friptură și mâncare de cartofi, orez sau tăiței. Spitalul Județean de Urgență din Focșani are 823 de paturi și deservește aproximativ 320.000 de locuitori. Media anuală a bolnavilor internați este de 34.000-35.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?