Ediția: Miercuri 17 aprilie 2024 Nr. 6606
Ediția: Miercuri 17 aprilie 2024 Nr. 6606

Plasturii cu nicotină ar putea fi cumpărați în sistem compensat


Fumătorii care vor să renunțe la acest viciu ar putea să își cumpere plasturi cu nicotină în sistem compensat. Ministerul Sănătății intenționează să facă o achiziție publică pentru astfel de produse.
Potrivit unui proiect de ordin privind modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, medicamentele necesare combaterii consumului de tutun, printre care și plasturii transdermici cu nicotină, vor fi achiziționați prin licitație publică. Astfel de plasturi erau oferiți, în urmă cu doi ani, pacienților incluși în programul național „Stop Fumat”, însă, acum, pacienții primesc doar pastile. „Acești plasturi erau oferiți în cadrul programului «Stop Fumat», dar de câțiva ani nu am mai primit. Plasturii ajută fumătorul să treacă mai ușor peste sevrajul nicotinic, care apare la renunțarea la fumat. Ei au mai puține contraindicații spre deosebire de medicamentele împotriva fumatului”, a spus medicul pneumolog Iuliana Èšopană.
De asemenea, noul proiect prevede și asigurarea unor stocuri adecvate și continue de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele asemenea, necesare derulării programelor naționale de sănătate publică. Programul „Stop Fumat” se derulează în Vrancea, iar pacienții primesc medicamente gratuite pentru o perioadă de aproximativ 3 luni. În schimb, ei trebuie să achite o coplată de 100 de lei. Persoanele care vor să renunțe la fumat prin intermediul acestui program se pot adresa medicilor pneumologi de la Spitalul Județean de Urgență Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?