Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Municipiul Adjud a câștigat „lupta“ teritorială cu Rugineștiul


Municipiul Adjud a câștigat, pe fond, procesul cu unitatea administrativ teritorială Ruginești, în ceea ce privește stabilirea hotarului dintre cele două localități. Judecătorii de la Tribunalul Vrancea, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, s-au pronunțat ieri în această cauză, stabilind linia de hotar conform primei variante a raportului de expertiză dispus în acest dosar, respectiv varianta agreată de reprezentanții municipiului Adjud, în care teritoriul comunei învecinate, Ruginești, nu trece de șoseaua europeană. „Respinge ca neîntemeiată excepția inadmisibilității acțiunii invocată de pârâta Comuna Ruginești. Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a OCPI Vrancea. Stabilește linia de hotar între Municipiul Adjud și Comuna Ruginești conform variantei I a raportului de expertiză”, se arată în sentința instanței vrâncene, pronunțată ieri. Decizia judecătoriilor poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Galați.
 Potrivit noului hotar, stabilit de instanță, teritoriul administrativ al comunei Ruginești nu depășește DN2 – E85. Prin urmare, proprietățile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu sunt situate pe teritoriul Adjudului. Primarul Constantin Armencea, de la Adjud, este mulțumit de decizia instanței, pe care o consideră corectă și consideră că, deși suprafața câștigată nu este mare, noua graniță contribuie la dezvoltarea municipiului. „Decizia instanței este în favoarea noastră, este corectă, noi am dovedit cu acte care ar trebui să fie granița și opinia reprezentantului OCPI (Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară, n. r.) a confirmat acest lucru. Această variantă corespunde cu granița care era la 1968. Ca suprafață nu câștigăm mult, este vorba de 14-16 hectare de pământ, dar importantă este dezvoltarea orașului, pe nord-vest. Am încercat să avem un acord pe cale de mediere, dar dacă nu am ajuns la o înțelegere, am apelat la instanță și am avut câștig de cauză”, ne-a declarat primarul Adjudului. 
 De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Ruginești spun că vor contesta decizia judecătorilor vrânceni, la instanța superioară. „Vom face recurs la Galați la această sentință, după ce ne vom consulta cu avocatul. Noi susținem varianta a doua de hotar, care este valabilă de ani de zile, care cuprinde și terenurile de dincolo de DN 2, inclusiv proprietățile lui Dorinel Umbrărescu. Ne bazăm pe hărțile vechi, scoase de la arhivele naționale, care datează din anul 1946”, ne-a declarat primarul Ion Avram, de la Ruginești.   
 Această cauză a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Vrancea în luna februarie 2013, reclamantă fiind Prefectura, care nu a reușit să rezolve pe cale de mediere divergențele teritoriale dintre cele două localități, pârâte fiind Municipiul Adjud și Comuna Ruginești, ambele unități teritoriale fiind reprezentate prin primari, precum și Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobilară Vrancea. Primăria Adjud a solicitat o nouă delimitare administrativ teritorială, în contradictoriu cu Primăria Ruginești, la mijloc fiind vorba despre 800 de hectare de teren. Miza acestei dispute teritoriale este una economică, având în vedere impozitele care sunt plătite pe suprafețele de teren disputate, dar și faptul că în zonă se află inclusiv proprietățile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, care, la rândul său, plătește impozite la unitatea administrativ teritorială unde figurează terenul deținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?