Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Reguli noi în sistemul sanitar, de la 1 iunie


Persoanele care cotizează la Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate, dar și neasigurații, vor primi, începând cu 1 iunie, servicii medicale după reguli noi. După mai multe amânări, ieri, Executivul a adoptat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale de bază și minimal, dar și Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015. 
Mihai Copaci (FOTO), președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, spune că introducerea pachetelor de servicii medicale va delimita foarte bine tipurile de servicii de care vor beneficia atât asigurații, cât și neasigurații. „Aprobarea în ședința de Guvern ne indică clar că vom avea contractare de la 1 iunie și un pachet de servicii de bază pentru persoanele asigurate și unul minimal pentru cei neasigurați. S-a făcut o delimitare clară în ceea ce privește serviciile de care pot beneficia atât cei care cotizează la fondul de sănătate, cât și ceilalți. Mai mult, au fost introduse investigații paraclinice noi, deoarece va crește bugetul pe medicina de ambulatoriu. Mă bucură foarte tare că noul pachet de servicii medicale reinclude serviciile medicale stomatologice decontate pentru pacienți, mai ales că acest tip de asistență nu a mai primit finanțare de mai bine de un an”, spune Copaci. 
      Pachetul de servicii medicale pune accentul pe prevenție
 
Noul pachet de bază prevede o singură consultație preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 și 39 de ani, și cel mult două consultații în trei luni în cazul pacienților „cu risc normal”, care au o problemă nouă sau acută de sănătate.
Pachetul de bază, destinat pacienților asigurați cuprinde: servicii medicale de urgență; servicii de prevenție – numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultații, creșterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultații (numărul și frecvența pe specialități), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul și frecvența); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate și internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate cu scop curativ. 
„În ceea ce privește asistența medicală primară, atât în pachetul minimal cât și în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus și testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B și C, în plus față de testarea HIV. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultații de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt – hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronșic; boală cronică respiratorie obstructivă; boala cronică de rinichi. În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății. 
De asemenea, din iunie, asigurații vor putea beneficia, din nou, de decontarea unor servicii medicale stomatologice. Persoanele care au peste 65 de ani și pensii sub 740 lei pe lună vor beneficia de unele servicii medicale stomatologice decontate de stat în proporție de 60 la sută. În cazul copiilor cu vârste între 6 și 14 ani, gratuitatea va fi de 100 la sută. Din luna aprilie a anului trecut, serviciile stomatologice nu mai sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?