Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Sute de amenzi aplicate și zeci de permise reținute, în urma unei razii a polițiștilor


Weekend-ul trecut, polițiștii Serviciului Rutier au desfășurat o razie de amploare, în timpul căreia au fost aplicate sute de amenzi și au fost reținute zeci de permise de conducere. Oamenii legii au întocmit și câteva dosare penale pentru abateri mai grave. Ei spun că acțiunea a avut drept scop reducerea numărului de accidente rutiere. 
 Valoarea amenzilor aplicate de polițiști în doar trei zile se apropie de 70 mii lei. Oamenii legii spun că pentru prevenirea și reducerea accidentelor rutiere sunt desfășurate frecvent acțiuni de prevenire, cum ar fi ședințe în unitățile de învățământ, la școlile de șoferi, la unitățile militare și altele, prin care sunt prezentate consecințele producerii de accidente rutiere. De asemenea, sunt organizate și acțiuni de combatere, în timpul cărora sunt sancționați cei care sunt depistați că încalcă legea privind circulația pe drumurile publice. 
 O astfel de acțiune s-a desfășurat în perioada 9-11 mai, la nivelul întregului județ, scopul acesteia fiind acela de a combate producerea unor accidente grave, cauzate de consumul de alcool. La acțiune au participat 50 de polițiști de la poliția rutieră și ordine publică, ei folosind și autospecialele dotate cu aparatură radar. 
 În timpul verificărilor, oamenii legii au găsit pe șoselele din județ 22 de conducători auto, dar și de mopeduri, care înainte de a pleca la dum au consumat alcool. Ei au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 765 lei și li s-au reținut permisele de conducere pentru 90 de zile. În 9 dintre cele 22 de cazuri valoarea alcoolemiei indicată de etilotest a determinat întocmirea unor dosare de cercetare penală, aceștia urmând să răspundă penal în funcție de valoarea alcolemiei din sânge. De asemenea, alți șase conducători auto sunt cercetați penal pentru că au condus deși aveau permisele suspendate, autorizația mașinii de circulație provizorie era expirată ori autovehiculele nu erau înregistrate în circulație.
        0,83mg/l alcool pur în aerul expirat
 Șoferul cu cea mai mare alcoolemie a fost Laurențiu Alin D., de 28 de ani, din Focșani. El a fost oprit în trafic pe strada Cuza Vodă, din municipiu. „La data de 11 mai a.c., ora 04.45, pe str. Cuza-Vodă din municipiul Focșani, polițiștii l-au depistat pe D. Laurențiu Alin, de 28 ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism marca Ford având o concentrație de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal”, ne-au transmis polițiștii. 
 La aceeași dată, pe DN 23 A, în comuna Gologanu, Nicolae J., de 27 ani, din municipiul Focșani, a fost depistat în timp ce conducea un autoturism BMW, având dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Și pe numele său a fost întocmit dosar penal. Tot pe data de 11 mai, la ora 12.15, în comuna Garoafa, Gabriel Cătălin J., de 19 ani, din localitate, a fost depistat în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată și fără a deține permis de conducere. 
 Și un bucureșean a plecat din Vrancea cu dosar penal. Cătălin Matei S., de 43 de ani, a fost depistat pe drumul european în timp ce conducea un autoturism, având dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat din data de 02.05.2014.  „La data de 11 mai a.c., ora 23.15, pe DN 2 M, în orașul Odobești, polițiștii l-au depistat pe G. Constantin, de 50 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal”, ne-au mai spus polițiștii. 
 Vasilică D., de 26 de ani, din Vidra, a fost și el depistat băut în trafic. Mașina condusă de el a fost trasă pe dreapta la Milcovul, iar în urma testării cu aparatul alcooltest rezultatul alcoolemiei a fost de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.
        Au fost date peste 600 de amenzi
 În weekend, polițiștii au mai reținut 8 permise de conducere pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 de kilometri la oră, pentru depășiri neregulamentare, dar și pentru neacordare de prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumurilor. Altor 11 conducători auto le-au fost reținute certificatele de înmatriculare ale mașinilor, asta pentru că aveau defecțiuni tehnice la mașini, nu aveau inspecția tehnică periodică efectuară ori le lipsea asigurarea. 
 În total, s-au dat 611 sancțiuni contravenționale, în valoare de 69.425 lei. 260 dintre acestea s-au dat pentru depășirea limitei legale de viteză, alte 96 conducătorilor auto și pasagerilor care nu aveau cuplate centurile de siguranță, 21 de amenzi s-au aplicat pietonilor care au traversat străzile neregulamentar, alte 12 bicicliștilor, tot atâtea căruțașilor și 115 pentru alte abateri în rândul conducătorilor auto. „Având în vedere că în această perioadă s-au produs doar două accidente ușoare de circulație, fără ca șoferii implicați să se afle sub influența alcoolului, considerăm că acțiunea organizată și-a atins scopul”, ne-au transmis polițiștii Serviciului Rutier Vrancea. 
        Ce sfaturi au polițiștii pentru șoferi 
 Pentru a nu fi implicați în accidente rutiere și pentru a nu fi amendați, polițiștii le recomandă șoferilor să nu consume alcool înainte de a conduce autovehicule pe drumurile publice. În plus, ei îi sfătuiesc pe șoferi să conducă prudent și să adapteze viteza în funcție de condițiile de trafic, vreme, vizibilitate și starea carosabilului. O altă recomandare este aceea de a respecta limita de viteză stabilită pe sectoarele de drum pe care se deplasează. „Purtați centura de siguranță și solicitați pasagerilor din autoturism să procedeze în același mod, iar pentru siguranța copiilor, asigurați-i pe aceștia în dispozitivele speciale de retenție. Conduceți autovehicule numai după ce v-ați odihnit suficient și efectuați opriri frecvente în situația parcurgerii unor distanțe lungi. Păstrați o distanță corespunzătoare în mers față de autovehiculele care circulă în același sens. Acordați atenție sporită celorlalți participanți la trafic, pietoni, bicicliști, conducători de mopeduri, motocicliști, căruțași și conducători auto începători, anticipând eventualele manevre imprudente ale acestora”, transmit polițiștii. 
 Oamenii legii au o recomandare și cu privire la șicanările din trafic. Ei spus că pentru a evita situațiile primejdioase, șoferii nu trebuie să dea curs provocărilor altor participanți la trafic și să evite altercațiile ori șicanările reciproce. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?