Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Sute de copii, diagnosticați cu varicelă


Sute de copii s-au îmbolnăvit, de la începutul acestui an, de varicelă. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ne-au precizat că majoritatea sunt preșcolari și școlari. Medicii de la DSP spun că se așteaptă ca numărul cazurilor să crească, deoarece este un an cu incidență epidemică în ceea ce privește varicela. Potrivit specialiștilor, varicela se face, în special, primăvara. 
 Medicii din cadrul DSP spun că varicela sau vărsatul de vânt este o afecțiune foarte contagioasă, întâlnită frecvent la copii, mai ales că face parte din categoria bolilor infecțioase ale copilăriei, în perioada iarnă-primavară. La adulți, boala apare mai rar, însă este și mai severă. Boala se manifestă printr-o erupție de mici vezicule cu lichid, care inițial este transparent, însă, cu timpul, devine tulbure. În locul micilor bubițe apar apoi mici zgârieturi, iar acestea sunt acoperite ulterior de cruste. Erupția apare între 10 și 21 de zile de la primul contact cu virusul și este adesea însoțită de mâncărime, febră și lipsa poftei de mâncare. De regulă, boala trece fără vreun tratament specific, dar dacă cel mic are febră de peste 39°C mai multe zile la rând, acuză dureri de cap sau își simte ceafa rigidă, este indicată o consultație medicală de urgență. 
 De asemenea, medicii din cadrul DSP recomandă părinților ca în momentul în care copilul prezintă simptomatologie specifică varicelei să îl izoleze la domiciliu și să anunțe medicul școlii sau un cadru didactic. Foarte important e ca micuții să nu aibă contact cu mediul exterior, deoarece erupțiile de pe față se pot agrava, iar boala se poate transmite și altor persoane, calea de transmitere a varicelei fiind aeriană. 
       Sfaturi pentru îngrijirea copiilor bolnavi de varicelă 
 
 Specialiștii DSP oferă câteva sfaturi părinților ai căror copii suferă de varicelă. „În primul rând trebuie izolați la domiciliu până când începe să dispară erupția de pe față. În această perioadă, ei trebuie să aibă o alimentația bazată pe multe legume, fructe, dar și brânzeturi și lactate și mai puține proteine. De asemenea, foarte importantă este hidratarea, așa că recomand să bea cât mai multe lichide zilnic. Trebuiesc evitate alimentele prea fierbinți, prea reci sau iritante, cum ar fi sucul de citrice. În ceea ce privește dulciurile, acestea pot fi date, dar cu măsură”, recomandă medicii. 
 Extrem de importantă este și igiena personală a copilului. Medicii recomandă părinților să îi descurajeze pe copii în a se scărpina, scărpinatul putând lăsa semne, respectiv cicatrici. „Descurajați copilul în a se scărpina. Asta poate fi dificil pentru ei, așa că nu excludeți și varianta aplicării de mănuși pe timpul nopții. Tăiați bine unghiile copilului și ține-i mâinile curate, ca să îi diminuați cât mai mult din efectele secundare ale infectării în cazul în care totuși se scarpină”, mai recomandă specialiștii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?