Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Muzeu virtual creat în cadrul proiectului ”Focșani în imagini”


Patrimoniul local din municipiul Focșani ar putea fi pus în valoare datorită unui proiect care va fi depus de Primărie pentru a primi finanțare europeană nerambursabilă. Consiliul Local Focșani a aprobat în ședința de săptămâna trecută depunerea proiectului „Focșani în imagini” și cofinanțarea cheltuielilor legate de proiect. Dacă va fi aprobat, proiectul va primi finanțare nerambursabilă în cadrul programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, implementat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural. Bugetul proiectului este de 273.744 lei, rata finanțării europene putând ajunge la 100%, așa încât cofinanțarea din partea municipalității poate fi zero. Consiliul Local și-a luat angajamentul să asigure resursele financiare necesare implementării optime a proiectului, în condițiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014.
 Prin intermediul acestui proiect, obiectele de patrimoniu din Focșani vor fi introduse într-o bază de date digitalizată, care va fi dezvoltată sub forma unui muzeu virtual. „Municipiul Focșani are ca obiectiv important protejarea patrimoniului cultural și revitalizarea acestuia, întărirea culturilor minorităților și a schimburilor culturale. În acest sens au fost identificate nenumărate mărturii istorice, documente, obiecte diverse, unele aflate în patrimoniul Muzeului Vrancei, al Arhivelor Naționale filiala Vrancea, al altor instituții de cultură sau chiar persoane particulare. Totodată, există încă destule imobile cu valoare de patrimoniu, unele reabilitate, altele aflate în proces de reabilitare. Din păcate, există și destule care se află într-un proces de degradare continuă, proces accentuat și de manifestările seismice din zonă”, motivează proiectul de hotărâre Dan Cazaciuc, șeful Serviciului de Comunicare din cadrul Primăriei Focșani. 
 Pentru păstrarea peste timp a acestor mărturii istorice, dar și pentru a oferi un acces mai facil la acestea celor interesați, a fost identificată posibilitatea derulării acestui proiect, prin care se vor înmagazina în format electronic bunuri de patrimoniu și se va crea o bază de date cu acestea (cărți, fotografii, scrisori, stampe vechi) și vor fi realizate materiale video care vor descrie viața și obiceiurile urbane din istoria Focșaniului. În cadrul proiectului „Focșani în imagini” va fi creat și un muzeu virtual, prin intermediul unui site, unde publicul larg va putea accesa informații despre patrimoniul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?