Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Prinşi la pescuit în perioada de prohibiţie


Zece persoane sunt cercetate de polițiști pentru infracțiuni la regimul piscicol. Nouă dintre acestea au fost prinse la pecuit în perioada de prohibiție, iar cea de-a zecea deținea fără drept plase monofilament.  Bărbații care pescuiau au fost găsiți pe Canalul Siret-Baragan și pe râul Siret. Polițiștii ne-au spus că se vor face controale până la finele lunii mai, atunci când se va încheia perioada de prohibiție.  
Mai multe persoane s-au ales cu dosare penale de cercetare după ce au fost prinse la pescuit cu undițe și lasete, în perioada pe prohibiție. Pescarii au fost găsiți pe baltă, vinerea trecută. Unii au fost găsiți la pescuit de polițiștii din Garoafa, iar alții de cei din Homocea. „La data de 25 aprilie a.c., polițiștii din Garofa i-au depistat pe H. Maricel, de 43 ani, D. Petru Sotir, de 43 ani, P. Marius Cristinel, de 44 ani, toți din comuna Å¢ifești, și pe M. Marian, de 27 ani, din comuna Garoafa, în timp ce pescuiau cu undițe și lansete pe Canalul Siret-Bărăgan, pe raza comunei. Polițiștii le-au întocmit dosare penale”, ne-a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea. 
În aceeași zi, cinci persoane din Homocea și Adjud au fost prinse la pescuit pe râul Siret. Ele au fost identificate de polițiștii din Homocea, care le-au întocmit dosare penale de cercetare pentru braconaj piscicol și le-au confiscat undițele și lansetele pe care le foloseau pentru a prinde pește în perioada de prohibiție. „La data de 25 aprilie a.c., polițiștii din Homocea i-au depistat pe D. Åžtefan, de 60 ani, din municipiul Adjud, P. Moise, de 37 ani, G. Aurel, de 64 ani, N. Florin, de 25 ani, și pe M. Iftimie, de 56 ani, toți din comuna Homocea, în timp ce pescuiau cu diferite instrumente (lansete și undițe) pe râul Siret, pe raza localității Homocea. În cauză au fost întocmite dosare penale, în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol, instrumentele fiind ridicate în vederea confiscării”, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliției vrâncene. 
     I-au confiscat plasele monofilament din căruță
De asemenea, polițiștii au găsit asupra unui bărbat două plase monofilament, care i-au fost confiscate. Acesta nu a fost găsit pe baltă, ci pe o stradă din cartierul Burcioaia, din municipiul Adjud. Oamenii legii spun că plasele au fost găsite în căruța cu care se deplasa bărbatul. Potrivit oamenilor legii, el nu avea voie să le dețină, motiv pentru care pe numele său a fost întocmit dosar penal. „La data de 25 aprilie a.c., ora 17.50,  polițiștii adjudeni l-au depistat pe str. Luncii din cartierul Burcioaia pe I. Ion, de 39 ani. În urma cotrolului efectuat în atelajul hipo al acestuia, au fost găsite două plase monofilament (o bucată cu dimensiunile 50 m lungime  x 0,70 m lățime, având dimensiunea ochiului de 5 x 5 cm, iar cea de-a doua plasă având dimensiunile 50 m lungime x 1 m lățime, dimensiunea ochiului 1 x1 cm) care au fost ridicate în vederea confiscării”, a mai spus inspectorul principal Bogdan Toader. 
      Pescuitul, interzis până la finele lunii mai
În Monitorul Oficial al României nr. 116/17.02.2014 a fost publicat Ordinul 83/11 februarie 2014 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2014, emis de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Departamentul pentru ape, păduri și piscicultură.
 Conform ordinului, perioada de prohibiție a început pe data de 1 aprilie și durează 60 de zile. „Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/ sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv”, se arată în articolul 1 al ordinului. Față de anul trecut, când în perioada de prohibiție era permis pescuitul recreativ sportiv la știucă, în 2014 și acesta este interzis.
 Conținutul integral al ordinului 83/2014 AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?