Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO:SINISTRUL de la Gura Caliţei: case distruse, drumuri rupte, copii la şcoală prin noroaie


Peste 320 de persoane sunt izolate în satele Dealul Lung și Rașca din comuna Gura Caliței, în urma unor alunecări de teren reactivate de ploile abundente din ultimele zile, fiind afectate, totodată, mai multe porțiuni de drumuri. Izolarea acestor persoane constă în faptul că mașinile de intervenții nu pot ajunge la ele dacă apare o urgență, a ținut să precizeze primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără. Alunecările de teren au afectat 15 case și anexele gospodărești, oamenii urmând să se mute în altă parte pentru a nu-și risca viața. De asemenea, drumul județean DJ 204 P este afectat în șapte puncte de alunecările de teren, circulația desfășurându-se cu dificultate și numai cu autoturisme. 
 Peste 320 de persoane sunt izolate în satele Dealul Lung și Rașca din comuna Gura Caliței, în urma unor alunecări de teren reactivate de ploile abundente din ultimele zile, fiind afectate, totodată, mai multe porțiuni de drumuri. Primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără, a declarat că accesul în satele Dealul Lung și Rașca se poate face numai pietonal. „Avem 327 de persoane în aproximativ 200 de gospodării izolate în satele Dealul Lung și Rașca, unde mașinile de intervenție-pompieri, ambulanță- nu pot ajunge. De asemenea, nici mașinile mai mici nu pot ajunge în aceste două sate, circulația putându-se desfășura numai pietonal. În acest context am spus că sunt acești oameni izolați”, a explicat primarul Nicolae Å¢andără. 
 Cea mai gravă situație se înregistrează la podul de peste pârâul Rașca, pe care se face legătura între DJ 204P și satele Dealu Lung și Rașca, care a fost distrus de viituri. Practic, aici este locul de unde nu se mai poate merge cu mașina către satele Dealu Lung și Rașca. Primarul Nicolae Å¢andără spune că primăria are proiect și bani alocați pentru refacerea podului, dar așteaptă să se îndrepte vremea. „Imediat cum se opresc ploile voi semna ordinul de începere a lucrărilor de refacere a acestui pod. Avem banii necesari, a fost ținută licitația pe SEAP, desemnată firma câștigătoare și imediat cum se îndreaptă vremea începem lucrările la pod„, a spus primarul Nicolae Å¢andără. 
   Pe jos până la școală, prin noroaie
Ruperea acestui pod a făcut ca microbuzul școlar să nu mai poată ajunge în cele două sate, motiv pentru care 14 copii sunt nevoiți să meargă peste 4 kilometri prin noroaie pentru a ajunge la școală și înapoi la casele lor. „Avem 14 copii în satele Dealu Lung și Rașca care nu mai pot fi luați cu microbuzul și care pentru a ajunge la școală fac zilnic aproximativ patru kilometri pe jos. Sperăm ca în cel mai scurt timp să rezolvăm această problemă dacă vremea ne va permite”, a susținut primarul Nicolae Å¢andără. 
       15 case distruse de alunecări de teren
 Ploile abundente din ultimele zile au reactivat mai multe alunecări de teren care riscă să distrugă definitiv 15 case care au mai fost afectate de alunecări de teren și anul trecut. „Avem 15 case distruse de alunecările de teren ce au avut loc anul trecut și anul acesta. Zece case afectate de alunecările de teren se află în satul Cocoșari. O altă casă afectată se află la Plopu, proprietarul acesteia, Năstase Bratu, locuiește într-un modul oferit de autorități. Mai există la Lacu Baban locuința lui Dănuț Pupăză, unde alunecările de teren au ajuns chiar la peretele casei. De asemenea, mai există trei case afectate de alunecări de teren în cătunul Râmna, la limită cu comuna Poiana Cristei. Toți acești oameni trebuie strămutați în alte zone”, a spus primarul Nicolae Å¢andără. 
       „Noaptea este cumplit și sinistru. Totul pârâie și troznește”
 Reporterii noștri au mers ieri și au văzut care este situația celor 10 familii din satul Cocoșari, ale căror locuințe pot fi distruse definitiv de alunecările de teren. Cea mai gravă situație se înregistrează la locuințele deținute de Niță Å¢andără, Ioniță Å¢andără, Florica Bratu, Fănică Tudor și Radu Iepure, acestea fiind distruse aproape în totalitate. Printre aceste familii se află și părinții primarului Nicolae Å¢andără, care, după o viață de muncă, s-au trezit că alunecările de teren îi lasă fără nimic. „Casa a fost construită în anul 1968 și a fost făcută cu simț de răspundere. Acum nu mai poate fi locuită. Pământul a rupt casa în toate felurile. Nici în anexele în care locuiam până acum nu mai putem rămâne deoarece în orice moment o poate lua la vale și odată cu casa plecăm și noi. Când se mișcă pământul pârâie foarte tare. Noaptea trecută s-a deplasat cu 10 centimetri”, ne-a spus Ioniță Å¢andără, tatăl primarului Nicolae Å¢andără. 
 Oricine poate vedea că bătrânii au dreptate. Locatarii acestor case amenințate de furia naturii au vârste cuprinse între 60 și 90 de ani. Pereții rupți, tencuiala căzută, acoperișul și tavanele distruse, gropi care au apărut în interiorul camerelor sunt doar câteva dintre pagubele produse de intemperii. Practic, aceste case nu mai sunt locuibile dar cu toate acestea oamenii încă locuiesc în ele deși susțin că le este foarte frică. „Ne culcăm cu frică, ne trezim cu frică. Ne este teamă că nu ne vom mai trezi dimineața. Noaptea este cumplit și sinistru. Totul pârâie și troznește de la alunecările de terencare au loc aproape în fiecare clipă”, ne spune și Niță Å¢andără. Deși toate aceste familii sunt propuse să fie strămutate pe un teren din comuna Dumbrăveni și ar urma să primească între 500 și 900 metri pătrați de teren, oamenii spun  că nu au bani să-și reconstruiască locuințele. „Nu avem bani să facem alte case. Să ne ajute guvernul și cu casele nu numai cu teren pentru că suntem bătrâni și fără venituri. Toți cei propuși spre strămutare avem între 60 și 92 de ani”, mai spune Niță Å¢andără.
       Drumul județean 204 P, afectat de alunecările de teren
 Alunecările de teren au afectat drumul județean DJ 204 P pe care există șapte puncte unde circulația se desfășoară cu dificultate. Practic, alunecările de teren au distrus drumul județean în satul Cocoșari în punctul „La poștă”. Alunecările de teren au mai distrus două drumuri vicinale din Gura Caliței. La unul dintre aceste drumuri a fost acoperită calea de rulare cu un strat de pământ în punctul „Gura Caliței Coastă”, iar la celălalt drum platforma s-a surpat în punctul „Duțari”, lăsându-se în jos cu 60 de centimetri, iar circulația se poate face numai pietonal. „Alunecările de teren au apărut ca urmare ploilor abundente dar și pentru că nu au mai fost executate lucrări de consolidare și îndiguire a râului Râmna și a afluenților săi, Rașca și Peletic”, susține primarul Nicolae Å¢andără. 
        Consiliul Județean va moderniza drumul județean 204 P
 Consiliul Județean Vrancea a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) documentația pentru includerea drumului județean 204 P în programul anual de intervenții în primă urgență. Lucrările vor fi realizate și finanțate prin Compania Națională de Investiții. Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că drumul județean 204 P va fi reabilitat pe o lungime de aproximativ 19 kilometri, pe raza comunei Gura Caliței. „Lucrările constau în consolidarea drumui în patru puncte unde a fost afectat de alunecările de teren, refacerea terasamentului drumului prin așternerea unui strat de balast, realizarea de lucrări de preluare a apelor pluviale, realizarea de șanțuri, poduri și podețe. De asemenea, vor fi executate lucrări de preluare a apelor scurse de pe versanți prin canale colectoare de nivel și vor fi realizate subtraversări la drumul județean pe unde apele pluviale vor ajunge în albia râului aflată în vecinătatea drumului”, a precizat Romeo Iordache. 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?