Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Mărmureanu, la Adjud: Un mare cutremur s-ar putea produce la sfârşitul secolului sau prin 2040-2060


Profesorul Gheorghe Mărmureanu, specialist în domeniul seismologiei, a fost prezent ieri la Adjud, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Simpozionului Național „Ziua Internațională a Pământului”. El a vorbit despre cutremure, susținând că nu este exclus ca până la sfârșitul secolului să fim loviți de un mare seism. Potrivit acestuia, Vrancea este un sistem tectonic aparte, periculoase fiind cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter. 

Gheorghe Mărmureanu, specialist în cutremure și director onorific al Institutului de Fizica Pământului, a declarat că nu este exclus ca până la sfârșitul secolului să fie înregistrat un „mare cutremur”. Declarația a fost făcută la Adjud, în cadrul Simpozionului Național „Ziua Internațională a Pământului”. Potrivit profesorului Mărmureanu, un cutremur nu poate fi anticipat cu precizie, pentru că, cel puțin până acum, nu a fost inventată o tehnologie care să poată face acest lucru. „Nu se poate previziona un cutremur. Nimeni nu are o soluție și nimeni nu poate prevedea un cutremur. Poate vom putea să conturăm mai bine în perspectivă, având în vedere că noi ne ocupăm de aceste particularități. Eu sincer să spun în momentul de față, nu cred că vom putea să știm, dar nu cred că aceasta este soluția. Soluția este să construim bine. Fenomenul acesta de rezonanță dintre pământ și structuri este destul de interesant. La 1940, aici, la dumneavoastră, au căzut toate micile case din Cotești, Focșani și Panciu, unde au fost case cu un etaj și parter, care înseamnă perioadă de fundamentare de 0-15 secunde. În 1977 nu s-a întâmplat nimic. De ce? Pentru că Focșaniul are clădiri acum de 7, 8, 9 etaje, care înseamnă 07, 08, 09 secunde. Fiecare etaj aduce 01 secunde, asta este tehnica”, a precizat profesorul dr. Gheorghe Mărmureanu.
Statisticile arată că în zona seismică Vrancea s-au produs în ultimul an peste 80 de cutremure, unele dintre ele chiar și de 4 grade pe scara Richter. Cel mai mare a fost înregistrat pe 29 martie 2014, de 5 grade pe scara Richter. Acest lucru nu ar trebui însă să îi îngrijoreze pe oameni, dă asigurări Mărmureanu. „Nu înseamnă că dacă sunt cutremure mici se întâmplă un cutremur puternic, ba din contra. Eu spun că Vrancea este un alt sistem tectonic, de compresiune. Dacă luați pe rând un sistem și îl comprimați, înainte de rupere este o pauză. Așa este Vrancea. Se rupe cândva, dar este un sistem complet diferit de cele din Turcia, Statele Unite. De fapt, numai aici este sistemul acesta în lume. Ar mai fi un altul în munții Himalaya. A fost acolo un cutremur foarte puternic cu dislocări de munți, dar care nu prezintă împortanță, pentru că este o zonă sălbatică”, a adăugat directorul onorific al Institutului de Fizica Pământului.

   

       Marile cutremure se produc la intervale regulate

Potrivit unei analize a evoluției marilor cutremure din ultimele trei secole, marile seisme se produc la intervale regulate. Astfel, cutremurul mare din 1701 a fost urmat de un alt cutremur mare la o distanță de 37 ani. Următorul mare cutremur s-a produs după 36 ani, apoi în 1940, la o diferență de 102 ani, care a produs numeroase pierderi de vieți omenești. După fix 37 de ani, a fost înregistrat cutremurul din 1977. „Eu am spus că îl așteptăm pe cel de mare adâncime. Un cutremur de mare adâncime are o distanță de timp de producere de 67-102 ani sau cine știe, poate 200 de ani. Să știți că există o variantă să existe un cutremur foarte puternic la sfârșitul secolului, dar poate să fie și la 64 de ani. Dacă stăm bine să ne gândim, prin anii 2040-2060”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

     Vrancea este un sistem tectonic aparte
 
La Stația Seismologică de la Vrâncioaia există un acvariu cu pești, dar și peruși, al căror comportament este studiat de specialiști în funcție de activitatea tectonică din Vrancea. Iar Vrancea este o zonă foarte activă din punct de vedere seismic. „Avem la Vrâncioaia pești, peruși. Am constatat că înaintea unui cutremur peștii sar din apă, iar papagalii aceia mici stau liniștiți. Șerpii dacă stau cu capul pe pământ pot să simtă. Treaba cu animalele este foarte relativă. Vrancea este un sistem tectonic aparte. El a apărut de câteva milioane de ani. Nu știm cât timp va dura, s-ar putea la un moment dat să dispară și Vrancea să devină obișnuită ca orice sistem tectonic. Dar nu știm. Cutremurele din Vrancea sunt extrem de periculoase atunci când magnitudinea lui pe scara Richer este mai mare de 7„, este de părere Gheorghe Mărmureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?